Успешната стратегия за успехи на Олимпиадата

2235
Успешната стратегия за успехи на Олимпиадата

Бедните страни не могат да се позволят да развиват баскетбол, но могат да компенсират с бокс, вдигане на тежести или стрелба. Такава стратегия е избрала бедна България. Това се казва в анализ на американски икономисти, анализирали факторите, които влияят на олимпийските успехи.

През следващите години ще се променят лидерите по брой медали на Олимпийските игри. Бразилците и африканците ще изместят от пиедестала китайците и европейците.

Китай и САЩ са безапелационни лидери на 30-те летни Олимпийски игри, които се провеждат в Лондон. Двете страни имат за момента по 18 златни медала. Освен тях в първата десетка се нареждат и няколко европейски държави: Франция, Великобритания, Германия и Италия.

Само след няколко години тази картина може да се промени, смятат американските икономисти Тейлър Кауън от Университета Джордж Мейсън и неговият колега Кевин Гриър от Университета на Оклахома.

Те са определили факторите, които влияят на олимпийските достижения и са достигнали до извода, че както и в световната икономика, лидерството на Олимпиадите зависи от суровините, т.е. от демографията, и финансовите средства, които могат да бъдат похарчени за подготовката на спортистите. За момента съвпадението на тези два фактора обяснява лидерската позиция на Китай.

Население. Ако приемем, че способностите за постигане на спортни достижения е еднакво разпределено в цял свят, тогава можем да предположим, че колкото е по-голямо населението на една страна, толкова по-големи са нейните шансове за спортни успехи.

Доход на глава от населението. Ако парите са малко и страната се състои предимно от селско население, то тя едва ли има добра инфраструктура, за да развива спорта, вероятно там спортът не се подкрепя от държавата и частния бизнес.

Европа, Япония и Китай ще отстъпят лидерството. Въз основа на тези два фактора икономистите са направили своята прогноза относно бъдещото разпределение на олимпийските медали, пише БГНЕС.

Разпределението на медалите ще бъде все по-разнообразно и по-разнообразно. Делът на десетте лидери, на които още през 1988 г. се падаха 81% от медалите, ще намалява успоредно със забавянето на растежа на населението и икономиките на развитите страни. На техния фон бързорастящите развиващи се страни с добра демография ще имат все повече шансове за победа.

Япония ще губи позиции заради застаряването и намаляването на населението. Италия също ще последва примера на Япония: ще си кажат своята дума демографските проблеми и европейската дългова криза, заради която намаляват олимпийските бюджети.

Всичко по темата Олимпиада 2012

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg