В 801 IPO-та в Европа през 2007 г. са набрани 80.35 млрд. евро

696
В 801 IPO-та в Европа през 2007 г. са набрани 80.35 млрд. евро

Пазарът на първичните публични предлагания в световен мащаб завърши една положителна година през изминалата 2007-а, въпреки спада на активността с 21% през последното тримесечие, продиктуван от кризата на ипотечните пазари, сочи изследване на PricewaterhouseCoopers.

За периода октомври-декември 2007 г. броят на първичните публични предлагания в Европа възлиза на 227, в сравнение с 288 през сравнимото тримесечие на 2006 година.

През последното тримесечие, посредством първични публични предлагания, са били набрани 29.07 млрд. долара, или със 17% по-малко, в сравнение с година по-рано.

За пореден път Лондон е бил пазарът, където са се осъществили най-много IPO-та, като в 80 от тях компаниите са набрали 9.35 млрд. долара.

Понижение е регистрирала финансовата столица обаче, в сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година, в броя им, когато в 134 IPO-та са били набрани 15.30 млрд. долара.

Изненадващо на испанската борса ВМЕ са били проведени двете най-големи първични публични предлагания в Европа - това на Iberdrola Renovables - компания за възобновяема енергия, набрала капитал в размер 4.07 млрд. евро, както и това на финансовата Criteria Caixa Corp - инвестиционна компания, набрала 3.45 млрд. евро.

Третото най-голямо е станало реалност в Лондон - това на Eurasian Natural Resources Company PLC., в което казахстанската минодобивна компания набра капитал в размер на 3.45 млрд. долара.

Други големи първични публични предлагания през последното тримесечие на миналата година бяха тези на компании, като добиващата цинк Nyrstar, в размер на 1.74 млрд. долара.

Като цяло, през изминалата година в Европа са се провели 801 първични публични предлагания, в които са били набрани 80.35 млрд. евро, което е минимално понижение, в сравнение с предходната година.

За сравнение, на най-развития световен финансов пазар - щатският - 128 компании са набрали 21.52 млрд. евро.

Неясни остават перспективите относно първичните публични предлагания за настоящата година, на фона на несигурността за развитието на световната икономика, чийто ръст се очаква значително да се забави, воден от понижението на този на най-голямата световна икономика - щатската.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg