В Холандия закриват затвори, защото няма достатъчно престъпници

5336
В Холандия закриват затвори, защото няма достатъчно престъпници

През 2013 г. 19 затвора в Холандия са закрити, защото страната не е разполага с достатъчно престъпници, за да ги запълни.

Сега пет други се очаква да затворят до края на лятото, според вътрешни документи, с коrто се сдобило холандското издание The Telegraaf.

Въпреки че затварянето на тези затвори ще доведе до загубата на близо 2 000 работни места, като само 700 от тези хора ще преминат на някаква други длъжност в холандската полиция, тази тенденция следва сериозния спад в престъпността от 2004 г. насам.


Проблемът с празните затворнически килиии стигна дотам, че миналия септември Холандия „внесе“ 240 затворници от Норвегия, само за да запълва местата си.

Вижте още: Убийци и изнасилвачи ядат сьомга в най-либералния затвор в света

Според The Telegraaf Министърът на правосъдието не Холандия Ард ван дер Стьор е заявил пред парламента, че разходите за поддържането на полупразни затвори са прекалено големи за малката страна.

Редица фактори са в основата на способността на Холандия да поддържа нивото на престъпността си толкова ниско, а именно по-свободните закони по отношение на наркотиците, фокусиране върху рехабилитацията вместо върху наказанието и система за електронен мониторинг с гривни, които се поставят на глезените и позволяват на хората да се влеят отново в работната сила.

Според проучване от 2008 г., тази мониторингова система е намалила рецидивизма наполовина. Вместо да пропиляват живота си в килия в затвора и да се хранят на гърба на държавата, осъдените престъпници получават възможността да бъдат производителни членове на обществото.

Тези мерки водят до невероятно ниско ниво на изпращане на хора в затвора. Въпреки че населението на Холандия е 17 милиона души, едва 11 600 души са в затвора. Това означава, че там попадат едва 69 на 100 000 души.

За сравнение, в САЩ този брой е 716 на 100 000 и е най-високият в света. Той се дължи до голяма степен на липсата на внимание към социалните услуги и програмите за рехабилитация, след като затворниците изпълнят присъдите си. Без да им се предоставят други възможности, много от тях се връщат отново към старите си навици.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ивох
# 0
12:03 | 24 March 2016
Да ги уредим с 240 броя
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg