Излишъците от захар на пазара в Индия накараха местна браншова организация да подеме кампания за насърчаване на индийците да ядат повече сладки неща.

От Асоциацията на индийските компании за преработка на захар (ISMA) обявиха, че искат да развенчаят митовете за захарта и ефекта й върху здравето.

Индийците ядат средно по около 19 захар годишно, което е доста под средното ниво в световен мащаб.

Въпреки това страната е най-големият консуматор на захар в световен мащаб като цяло.

Производството на захар в Индия се очаква да се повиши с 13% тази година до 31 милиона тона, но правителството даде индикации, че може и да според субсидиите, с което се цели изчистването на излишните количества.

На новия уебсайт на ISMA има кратки статии със заглавия, като “Яжте, пийте и бъдете здрави: Малко захар не е чак толкова вредна”.

Онлайн кампанията също така включва постове в социалните медии и семинари, на които популярни шеф-готвачи и здравни консултанти обсъждат здравословни начини на живот.

Тя включва още рецепти за сладки продукти и взема на прицел изкуствените подсладители, внушавайки, че те не помагат на хората да отслабват и може да имат последствия за здравето.

10 изненадващи неща, които развалят зъбите ниНеволните грешки, които допускаме

При пускането на уебсайта Судханшу Панди от министерството по храните на Индия заяви пред местни медии, че репутацията на захарта е незаслужена.

“Има много митове за захарта и консумацията на захар, без те да почиват на някаква научна основа,” каза той.

Здравословен подход?

Кампанията използва напълно различен подход, в сравнение с кампаниите в други страни, които имат за цел намаляване на консумацията на захар, пише BBC.

Захарта е свързвана с редица здравословни проблеми, като наднормено тегло и диабет.

От Световната здравна организация (СЗО) са особено притеснени относно “свободните захари”, които производителите добавят в храните и напитките, но също така могат да бъдат открити в меда и плодовия сок.

Около 50 милиона фермери в Индия се занимават с отглеждането на захарна тръстика, а милиони други хора работят в преработвателни заводи или пък се занимават с транспортирането на захарна тръстика.

Правителството използва субсидии, за да подпомага продажбата на индийска захар в чужбина - подход, който не се одобрява от други държави производители на захар.

Друг начин за освобождаване от излишните количества захар е използването й като гориво чрез превръщането й в етанол.

От ISMA прогнозират, че производството на етанол ще нарасне от 1.9 млрд. литра тази година до 3 млрд. литра през 2021 г.