В китайска провинция с 80 млн. население само 17 души са бедни

4903
В китайска провинция с 80 млн. население само 17 души са бедни

© Pixabay.com

Китайска провинция обяви, че само 17 души от населението й, което надхвърля 80 милиона души, живеят в бедност.

От провинция Дзянсу заявиха, че след успешно проведена държавна кампания едва неколцина хора живеят с доходи под прага на бедност от 6 000 юана годишно (863 долара).

Мнозина обаче поставиха тези данни под въпрос онлайн като потребител написа: "Не вярвам. В тази провинция няма безработни хора? Няма просяци?"


Елиминирането на бедността е една от големите амбиции на китайското правителство.

Югоизточната провинция Дзянсу е една от най-заможните в страната, като изостава по икономическа продукция единствено след Гуандун.

По последни данни от 2019 г., през последните четири години 2.54 милиона души са преминали от другата страна на прага на бедността, определен от провинцията.

Това на практика постига обявената от провинцията цел за премахване на бедността до 2020 г.

17-те души, които все още живеят в бедност, могат да работят, според местните власти, въпреки че четирима от тях "имат заболявания ".

Въпреки забавянето напоследък, китайската икономика продължава да нараства с около 6% годишно.

Макар, че страната забогатява все повече, смайващите успехи на кампанията на провинция Дзянсу за борбата с бедността бяха поставени под въпрос онлайн.

"Как може да имат толкова точни данни?" пита един потребител в социалната мрежа Weibo.

Китайската икономика отчита забележителни успехи в последните години, но бедността в страната не е изчезнала, а неравенството между бедни и богати се задълбочи, пише BBC.

Историите за отделни случаи на крайна бедност продължават да шокират страната.

През 2019 г. доборожелатели дариха близо 1 млн. юана (143 745 долара) на китайски студент, който бе приет в болница, след като в продължение на пет години живял с по 2 юана (0.30 долара) на ден.

В Китай няма национален стандарт за бедност като дефиницията варира в отделните провинции.

Често споменавано число в национален мащаб е 2 300 юана (331 долара) нетни доходи годишно. По този стандарт през 2017 г. в Китай е имало около 30 милиона души, които живеят в страната.

Много провинции обаче вдигнаха прага за бедност, както в случая с Дзянсу, където където той е 6 000 юана (863 долара).

6 000 юана годишен доход се равнява на около 2.40 долара на ден, което е над международния праг на бедност на Световната банка, който е 1.90 долара.

След отварянето си за световната икономика през 90-те години, Китай отчита спад в нивата на бедност, а правителството се надява да премахне крайната бедност през 2020 г.

Според официалните статистически данни средният разполагаем доход в страната е бил 28 228 юана (4 059 долара) на човек през 2018 г.

Цифрата е 39 251 юана (5 642 долара) в градските и 14 617 юана (2 101 долара) в селските райони.

Според доклад на Международния валутен фонд от 2018 г. Китай се е превърнала от страна с "умерено неравенство през 1990 г. до една от страните с най-голямо неравенство".

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg