В кои държави се изпращат най-много пощенски картички?

832
В кои държави се изпращат най-много пощенски картички?

© Pixabay

Тази година семейните събирания за Коледните празници ще бъдат по-трудни заради пандемията от COVID-19 и мерките, въведени за нейното ограничаване. За много хора срещите с близките и приятелите ще бъдат само виртуални.

Но има и такива, които предпочитат традиционната комуникация от разстояние под формата на пощенски картички.

През 2019 година в Европейския съюз са отпечатани близо 60 милиона пощенски картички, като броят им остава сравнително стабилен от 2017 година насам. Това показват данните на Евростат.


В сравнение с 2009 година обаче се наблюдава спад от 41%.

Над две трети от всички картички са отпечатани в три държави - Швеция с 14.5 милиона, или 24% от всички, Германия (13.9 милиона, 23% от всички) и Испания (11.9 милиона, 20% от всички).

В България не се събират подобни данни, затова тя не е включена в класацията.

През последното десетилетие устойчиво намалява броят на хората, които работят в пощенските служби и куриерските компании.

През 2019 година 1.5 милиона граждани на ЕС са били заети в този сектор, което представлява спад от 7% в сравнение с 2009 година.

Данните на Евростат обаче не включват 2020 година, в която онлайн пазаруването преживя истински бум заради падемията от COVID-19. Така че не е изключено тази тенденция да се обърне поне временно.

Над 900 хиляди от пощенските служители са мъже, което представлява 58% от всички.

В Европейския съюз 40 на всеки 10 000 души са заети в пощенските и куриерските услуги. Това съотношение намалява с 8% спрямо 2009 година, когато е било на ниво от 43 на 10 000 души.

В България борят на заетите в пощите и куриерските компании е 21.1 хиляди, което ни поставя на 15-то място в ЕС. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg