В най-богатата диамантена мина в света

17331
В най-богатата диамантена мина в света

Джуаненг представлява гигантски врящ казан от светла прах, с диаметър 2 км в най-широката си част, из който обикалят огромни 300-тонни камиони, които пъплят по терасовидните й склонове.

Джуаненг е собственост на Debswana, която пък е смесено дружество между De Beers и правителството на Ботсвана. Това е най-богатата диамантена мина в света и както нейният управляващ директор Албърт Милтън казва: "един от най-важните активи в страната."

Джуаненг, която носи прякора "Принцът на мините", е отворена през 1982 г., а диамантената търговия превръща Ботсвана от една от най-бедните страни в света до една от най-богатите в Африка, пише CNN.

В момента от мината се добиват близо 10.6 млн. карата диаманти годишно, или малко над 2 100 килограма.

Днес диамантите съставляват над 60% от износа на Ботсвана и близо 25% от БВП на страната.

За разлика от много страни, които подобно на нея зависят от износа на една-единствена суровина, Ботсвана избегна "проклятието на ресурсите", което обикновено се изразаява в слабо управление и бавно икономическо развитие. По регионални стандарти обществените услуги в страната са добри, образованието е безплатно, а корупцията до голяма степен е под контрол.

"Има много примери на страни, които са имали късмет и след това напълно объркват нещата. Ботсвана избегна това и използва ресурсите си, за да увеличи като цяло стандарта на живот, най-вече по отношение на на разширяването на обществените услуги," казва Кийт Джефърис, един от водещите икономисти в страната и бивш заместник-управител на централната банка.

Добрите времена обаче не могат да продължават вечно, според него. Безработицата в страната е постоянно висока, а механизираната миннодибивна индустрия, за която са необходими предимно капитали, не създава много работни места.

Вижте още: 10 годежни пръстена, които струват колкото остров

Ботсвана трябва да измисли как да намали зависимостта си от износа на необработени диаманти, което става все по-наложително на фона на забавянето на темповете на икономически растеж в Китай и Индия, които са ключови пазари за скъпоценните камъни.

През 2013 г. De Beers, която е най-големият производител на необработени диаманти в света, премести търговете, на които продава кутии с необработени скъпоценни камъни на своите ексклузивни купувачи, в ново съоръжение в Бабороне, като част от новия си договор с правителството.

De Beers си осигури 10-годишен договор за продажбата на камъни на Debswana, а пък правителството се сдоби с голяма инвестиция.

"Те искаха повече икономическа активност тук, а ние искахме по-дългосрочен договор и стигнахме за споразумение, от което и двете страни са доволни," казва Брус Клийвър, отговарящ за стратегията за развитието на компанията.

Съоръжението представлява високотехнологична и строго охранявана сграда на пътя за летището в Габороне. Там се обработват камъни от мините на De Beers в Намибия, Южна Африка и Канада, както и от местните мини.

Вижте още: Как бе създаден и изгубен един от най-мощните монополи

Това е най-големият сортировъчен завод в света, а в тихите и осветени зали смесица от международни и местни експерти преглеждат купчините от нешлифовани диаманти, докато всичко това се следи от множество камери.

Десет пъти в годината се организират специални събития, на които De Beers продава диамантите на клиентите в своя списък. Съгласно местните закони, диамантите от Ботсвана трябва да се обработват и шлифоват в страната. Това е част от стратегията на правителството да използва миннодобивната индустрия за създаване на работни места в производствения сектор.

В Ботсвана в момента има близо 20 завода, които обработват и шлифоват диаманти, въпреки че индустрията изпитва затруднения от тази година. Прекаленото голямото предлагане на обработени и необработени диаманти от страна на търговците на дребно и в преработвателната индустрия наложи производителите да ограничат дейността си. Много работни места бяха изгубени, а няколко завода бяха закрити.

Има признаци обаче, че нещата могат да тръгнат нагоре. През септември KGK Diamonds, която е основен купувач и се занимава и с обработка на диаманти, отвори завод в Габороне.

Ботсвана има репутацията на една от държавите в Африка, където най-лесно се прави бизнес, с отворена и добре управлявана икономика. Държавата обаче има да извърви дълъг път, преди да успее да диверсифицира икономиката си и да намали зависимостта си от диамантите.

Според министъра на минералите, енергетиката и водните ресурси Онкокаме Мокайла, Ботсвана трябва да заложи на образованието и развитието на човешкия капитал.

"Образованието е платформа. Без образование сме обречени," казва Мокайла. "Нашите деди и родители не бяха толкова гладни за промяна, колкото нас. За тях малката промяна бе достатъчна. Нашите деца обаче искат безплатен безжичен интерент навсякъде. Искат широколентов интернет. Те искат технологии тук и сега. Те искат да бъдат лидерите на индустрията. Това е нещото, за което трябва да бъде следващата дискусия. Как да направим така, че гражданите на Ботсвана да бъдат лидери?"

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

vat
# 0
16:12 | 7 December 2015
За разлика от BG,Ботсвана нагоре България надолу.Там политиците са започнали да мислят за народа,за разлика от нашите цървули.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg