В Плевен правят тротоар, произвеждащ електроенергия

1849
В Плевен правят тротоар, произвеждащ електроенергия

В Плевен ще има тротоар, който ще произвежда електроенергия от движението на хората по него. Той ще бъде част от експонатите на бъдещия Еко бизнес експо център, който ще бъде изграден в областния град. Това разказа в интервю за БТА Чавдар Велинов, съпредседател на сдружение "Партнерс ЕКСПО", което се е заело с осъществяването на идеята.

Българската асоциация на организаторите на панаири и изложения официално обяви по време на тазгодишния 12-ти Есенен технически панаир в Плевен, че подкрепя проекта и ще даде нужните гаранции за него. От асоциацията са категорични, че замисълът за еко бизнес център е уникален, защото подобен модел не е реализиран нито в България, нито в Европейския съюз.

Плевенското панаирно средище ще бъде изградено на площ от 6.5 декара. Парцелът вече е закупен на търг близо до централния вход на защитена местност - парк "Кайлъка". Идеята ще бъде реализирана съвместно с партньори от Румъния. Начинанието предвижда огледално от двете страни на река Дунав - в Плевен и в румънски град партньор, да бъдат построени два напълно идентични центрове, които в бъдеще да се превърнат в посредници за развитието на екобизнеса в двете съседни държави, поясни Велинов. Целта е да станат притегателно място за демонстрации на алтернативните енергоизточници и нови авангардни технологии, свързани с опазването на природата, околната среда и водите.

Хубаво е, че в Плевен се мисли за след кризата по новаторски начин - сега е времето за създаване на проекти, които в бъдеще ще помогнат градът да поеме предизвикателствата на новия икономически растеж, са категорични икономическите експерти от Асоциацията на организаторите на изложения и панаири. Оформянето на такъв еко център за бизнес технологии и продукти, свързани с природата, ще бъде новаторство, което ще създаде нови пътища за бизнес развитието, смятат специалистите от неправителствената организация.

Този експо център ще даде тласък за устойчивото развитие не само на 120-хилядния български областен град, но и на Централния и Северозападния планови райони на страната, смятат експертите.

Идейният проект за екосъоръжението вече е готов и е получил и одобрението от ръководството на асоциацията. Негов автор е плевенският архитект Георги Кочков, създател на знакови сгради за града - една от които е красивата и просторна художествена галерия "Илия Бешков" на булевард "Скобелев".

Намерението е в еко центъра да има всичко свързано с екологията - автомобили, които се движат от слънчеви батерии, хранителни продукти, отгледани в екосреда, чисти от гледна точка на торове и препарати, облекло, създадено само от естествени материи, постоянна селскостопанска изложба на птици, животни и продукти - плодове и зеленчуци и други, които отговарят на най-високите екологични стандарти и изисквания в света.

В центъра ще текат геотермални води, които нагледно ще демонстрират възможността за използването им за отопление и за други полезни неща в бита на хората, като се "взема" тяхната топлинна енергия, придобита в дълбоките земни недра, разказа Велинов.

Проектът ще бъде внесен до края на октомври за финансиране в европейската програма "Трансгранично сътрудничество България - Румъния 2007-2013 г.". Реализацията на начинанието се нуждае от 2 500 000 до 4 000 000 лева инвестиции, поясни Велинов. Самото техническо изграждане ще бъде за не повече от две години и можем да се надяваме, че най-късно през 2014 година Еко бизнес експо центровете в Плевен и румънския град - партньор ще отворят вратите си за бизнеса и гражданите, убеден е Велинов.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg