В Швеция дори и Господ вече събира пари през мобилно приложение

3351
В Швеция дори и Господ вече събира пари през мобилно приложение

© Pixabay

В обществото, което използва най-малко кеш в света, дори и Господ вече приема дигитални плащания.

Все повече шведски енории започват да приемат дарения през мобилни приложения. 13-вековната катедрала в град Упсала също така приема кредитни карти, пише Bloomberg.

Това, че църквите се стремят да не изостават от модерните тенденции, е поредният признак за бързото придвижване на Швеция към свят без банкноти и монети. ч

Повечето банкови клонове в страната спряха да работят с кеш; някои магазини и музеи вече приемат единствено карти. Дори на уличните пазари продавачите е по-вероятно да поискат да им се плати с популярното шведско приложение Swish, вместо в брой.

“Преди 15 години теглех цялата си заплата и я слагах в портфейла, за да знам колко ми остава. В днешно време обаче никога не нося кеш,” казва Ласе Свард, викарий в енорията Ярна-Вардинге, на около 50 км от Стокхолм.

Намаляването на употребата на банкноти и монети в Швеция си личи все повече в най-различни парични статистики. Банкнотите и монетите в обращение са намалели до 56.8 млрд. крони (6.4 млрд. долара) през първото тримесечие на годината. Това е най-ниското ниво от 1990 и над 40% под пика от 2007 г.

Според централната банка на страната, която проучва възможността да пусне собствена дигитална валута, основната причина за изчезването на кеша са техническите иновации.

Пет държави, в които кешовите разплащания са сведени до минимумМалко или много са 5000 лв. таван за плащанията в брой?

Едно общество без кеш обаче си има и своите предизвикателства и критици.

Много пенсионери изпитват затруднения с онлайн плащанията, защитниците на личната неприкосновеност се оплакват, че държавата придобива по-голям контрол над това, което гражданите й правят.

Има опасения и относно уязвимостта на обществото без кеш в случай на атака или сериозно прекъсване на електрозахранването.

Засега изглежда, че ползите, сред които са по-ниските разходи за бизнеса, по-големия контрол над събирането на данъци и по-голямата сигурност срещу престъпници, надхвърлят недостатъците.

Предвид факта, че малцина шведи носят пари в себе си, енориите Ярна-Вардинге и Упсала в момента се радват на ползите от това, че са били находчиви по отношение на технологиите. Мобилното приложение и плащанията с карти не само намаляват риска от кражба на пари, но така и е по-евтино да се разчита на Swish, тъй като при депозирането на големи суми в банката се начисляват такси.

В случая с Ярна-Вардинге, използването на Swish е довело и до увеличение на събираните средства, тъй като много от 7 500-те членове на паството вече не се ограничават да даряват само монетите, които намират по джобовете си.

Новите технологии също така предизвикват и нови типове поведение у посещаващите църквата.

“Едно от забавните неща в днешно време е, че когато събираш средства, някои хора вдигат телефона си високо във въздуха, за да покажат, че даряват,” казва Матс Лагергрен, говорител нa енорията в Упсала.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...