В тази къща влизате в САЩ, но излизате в Канада

11128
В тази къща влизате в САЩ, но излизате в Канада

© Instagram

Безплатната библиотека и опера в Хаскел има два различни адреса.

Ако сте американец, ще смятате, че тя се намира на 93 Caswell Avenue, Дерби Лайн, Върмонт, а ако сте канадец, вие ще настоявате адресът й да бъде 1 rue Church Street, Станстед, Квебек.

И двата адреса са правилни и всеки от тях ще ви отведе до една и съща сграда. Единственото, което има значение, е откъде се приближавате към нея, посочва Amusing Planet.

Сградата, всъщност, се намира на границата между САЩ и Канада. Половината от нея е в Дерби Лайн, който е американски град, а другата половина - в канадския Станстед.

Като гранични градове, Дерби Лайн и Станстед споделят многобройни особености. Но първо, нека насочим вниманието си към тази уникална сграда.

Библиотеката и операта са разположени в двуетажна каменна сграда, построена от американеца Карлос Хаскел и неговата канадска съпруга Марта. Имотът е съзнателно построен на границата, така че както канадците, така и американците да имат равен достъп до библиотеката.

Библиотеката има само един вход - от американска страна, а канадците са свободни да влизат и да използват библиотеката, стига да се върнат отново в държавата си на излизане. 

Вътре в сградата има дебела черна линия, която преминава през пода на читалнята, маркираща границата между Канада и САЩ. На горния етаж е операта, където линията се простира диагонално по седалките, така че сцената и половината от тях са в канадската държава, а останалите в Щатите.

По същия начин в библиотеката по-долу детските книги са от страната на САЩ, а останалата част от колекцията и читалнята са в Канада. Затова библиотеката понякога се нарича "единствената библиотека в САЩ без книги" и "единствената опера в САЩ без сцена".

През последните десетилетия библиотеката се превръща в център, където жителите на двете страни се срещат и си общуват. Това е единственото място, където членове на семейство, разделено от канадско-американската граница, могат да се срещнат лично, без законно да прекосят границата.

Но през последните години тази свобода води до опити за контрабанда. През 2011 г. канадец е арестуван, след като се опитва да пренесе през тоалетната на библиотеката раница, пълна с пушки.

След атаките от 11 септември властите затягат сигурността по границата, което засяга и библиотеката. Тя е една от шестте сгради, които се намират на граничната бразда.

Освен тях, Дерби Лайн и Станстед споделят и други любопитни забележителности, като например булевард Canusa, където граничната линия минава по средата на улицата. Докато самата улица е в Канада, къщите на юг от нея са в Съединените щати. Така че, когато американските обитатели на Canusa излизат от къщите си, те напускат Съединените щати.

На Canusa Avenue в миналото се намира и поща, обслужваща и двете страни - единствената международна поща в света. 

Както Дерби Лайн, така и Станстед споделят един водопровод. Питейната вода се изпомпва от кладенци в Канада, съхранява се в резервоар в САЩ и се разпространява чрез система, поддържана от канадците. 

Държавите, в които няма летища, планини или плажовеНякои страни са доста разглезени, когато става въпрос за атракции и инфраструктура

В миналото жените от Станстед пътуват до Върмонт, за да родят, поради липса на държавно здравеопазване и път към канадските болници. По-голямата част от населението на града има двойно гражданство.

Въпреки че Дерби Лайн и Станстед имат различни телефонни кодове, телефонният разговор между тях е градски.

И накрая, безплатната библиотека и опера Хаскел е призната за исторически обект и в двете страни поради нестандартната стойност на културното й наследство.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...