Шеф-готвач наглежда печените на въглища аспержи и лук със свежи подправки.

Трите аспержи са успоредно поставени. Четирите точки майонеза са в права линия на равни разстояния една от друга и с намаляваща големина.

След като всичко е приготвено, сервитьор в униформа взема ястието и го носи на клиентите в помещение с висок таван, приглушено осветление и цветни картини по стените. Там обаче няма прозорци.

Този ресторант би могъл да се намира навсякъде. Готвачите и сервитьорите обаче са затворници в HMP High Down, строго охраняван затвор за 1 500 души. Повечето хора ще бъдат там години наред, като сред тях има убийци, изнасилвачи и наркодилъри.

Какво тогава правят всичките тези ножове в кухнята? В трапезарията една счупена чаша също може да се превърне в оръжие.

Ресторантът се ръководи от благотворителната организация Clink, която помага за рехабилитацията на лишени от свобода в четири затвора във Великобритания, чиято присъда изтича. Затворът High Down е един от тях.

Наскоро британският министър-председател Дейвид Камерън обяви планове за реформа в системата на затворите с цел лишените от свобода да получат по-добри възможности за интегриране в обществото след освбождаването им. В Англия и Уелс има около 85 000 затворници, по данни на Министерството на правосъдието.

Вижте още: В Холандия закриват затвори, защото няма достатъчно престъпници

Персоналът в ресторантите в тези затвори има добри ментори. Няколко от водещите шеф готвачи във Великобритания работят за благотворителната организация.

Затворниците се учат как да готвят и да сервират на плащащи си за това посетители, които са кандидатствали предварително и са получили одобрение да влязат в затвора. Всеки гост на ресторанта трябва да носи документ за самоличност и да остави пръстовите си отпечатъци.

Оставянето на бакшиши и използването на мобилни телеофни е забранено, което пък допринася за една приятна атмосфера.

В този необикновен ресторант се предлагат амбициозни ястия, в чието приготвяне са използвани най-различни готварски техники, а впоследствие са експертно презентирани на клиентите. Качеството е по-високо, отколкото в много други ресторанти.

Когато всичко това се случва в затвора, обаче си има и ограничения. Без закваса, защото може да бъде използвана за варене на бира. Ваниловата есенция също е забранена, защото съдържа алкохол. В ресторанта не се сервират вино и алкохолни напитки, а приборите са пластмасови. (Кухненските ножове се държат в шкаф, който се заключва, а броят им постоянно се следи.)

Сервитьорите са по-внимателни и коцентрирани, отлкото в много други ресторанти, според Bloomberg.

"Затворниците получават възможността да придобият практически умения, с които можем да им помогнем да си намерят работа," казва Крис Мур, главен изпълнителен директор на Clink. "Така наречените меки умения обаче са също толкова важни: увереност, мотивация, достойнство и събуждане сутрин с усещане за цел."

По-голямата част от продуктите за ресторанта идват от намиращ се наблизо женски затвор, където лишените от свобода отглеждат плодове, зеленчуци и подправки.

"Някои от нашите жени са извършили много сериозни престъпления," казва директорът на женския затвор Карлийн Диксън. "Има много жени с доживотни присъди. Жените затворници обаче са много уязвими. На тях им липсва самочувствие. Много от тях са жертви на домашно насилие, като самоуважението насилствено е изтръгнато от тях."

Една от най-популярните дейности в женския затвор е отглеждането на кокошки, чиито яйца отиват за ресторанта.

Иронията в случая е, че кокошките се разхождат свободно в специално създадения двор за тях, докато хората живеят зад решетки.