Витамин В12 е основен витамин, от който човешкият организъм се нуждае, за да функционира правилно, но не може да го произведе сам.

Той се среща главно в животинските продукти, което означава, че недостигът му се появява често сред веганите и вегетарианците.

Ако не се обърне внимание, дефицитът на витамин В12 може да доведе до редица физически и психически проблеми, предупреждава вестник Independent.

Какво е витамин В12?

Известен и като кобаламин, витамин В12 е необходим, за да се изпълняват няколко важни телесни функции, като поддържането на нервната система.

Той е необходим и за производството на червени кръвни клетки, които пренасят кислорода в тялото ни.

Защо ни е нужен?

Заедно с фолиевата киселина и витамин B6, витамин B12 е необходим за здрави червени кръвни клетки. Достатъчното му количество в организма предотвратява анемия и поддържа здрава нервна система.

Дефицитът на този витамин може да доведе до производството на необичайно големи червени кръвни телца, които не могат да се движат в тялото толкова ефективно, колкото е нормално.

Според лекарите, това може да доведе до серия от здравословни проблеми, като умора, липса на енергия, язви в устата, мускулна слабост, нарушено зрение и възпаление на езика.

Това може да повлияе и на психическото здраве, като доведе до проблеми с паметта и преценката, а в някои случаи и депресия.

7 ядки, които е добре да ядете, и 5, които да избягватеИ защо са здравословни

Неотдавнашно проучване установи, че хората с недостиг на витамин В12 страдат от по-ниска от нормалната минерална костна плътност, което може да доведе до повишен риск от остеопороза.

В тежки случаи дефицитът на витамин В12 може да доведе до временно безплодие, усложнения при бременност и сърдечни проблеми.

Особено важно е бременните жени да се уверят, че приемат достатъчно количество витамин В12, тъй като това може да помогне за намаляване на риска от вродени дефекти при бебето.

И въпреки че много от симптомите на дефицита на витамина изчезват при лечение, някои от тях могат да са необратими, предупреждават медицинските специалисти.

Какво да ядем, за да предотвратим недостиг на витамин В12?

Витамин В12 се среща в животинските продукти, като месо, риба, мляко, сирене и яйца.