Вашата пералня е програмирана да се развали!

19416
Вашата пералня е програмирана да се развали!

Какво бихте казали за колани, които не се разширяват , здрави домакински уреди и крушки, които светят няколко години? Но за производителите – да скъсят живота на произведените от тях стоки, означава да подбудят потребителите да купят нови, отново и отново.

За да се преборят със злоупотребите, Зелените в Европа предлагат „планираното излизане от употреба" да се превърне в закононарушение и да се удължи законовия срок на потребителската гаранция от две на пет години.

Нека видим няколко примера за програмирания срок на техниката в дома ви:

Крушката

Вижте още: "Умните електромери" също могат да се манипулират

Това е най-емблематичният пример за „програмирано излизане от употреба“. Продължителността на живота на крушките е ограничен от производителите до 1000 часа в целия свят. През 20-те години крушките са замислени са светят около 2 500 часа, но това е твърде дълъг живот, което води до спад на продажбите. За да се променят това, производителите се договарят (картелът от Фийбъс), за да намалят живота им.

Най-старата функционираща крушка в света е инсталирана в пожарникарска казарма в Лайвърмор, Калифорния, където свети от 1901 г.

Пералнята и телевизорът

Вижте още: Домът става компютър

Пералните са програмирани да се развалят преди да навършат две години, или по-конкретно след 2 000- 2 500 цикъла на пране. Все повече машините се правят с пластмасов резервоар, по-малко устойчив от резервоарите от неръждаема стомана.

Телевизорите пък са предвидени да функционират 2 000 часа, или около 9 години спрямо 10-15 години за моделите от допреди няколко години.

Тези два предмета са типичен пример за „програмирано излизане от употреба“. Целта е стоките да станат неупотребими, когато се счупи дори една-единствена част: цената на ремонта често се оказва по-висока от тази на покупката на нов апарат.

Мобилният телефон

Вижте още:Най-продаваният мобилен телефон на всички времена

Достатъчно е батерията или зарядното на мобилния телефон да се повреди, за да стане той неизползваем. Всъщност батериите стават все по-недостъпни при новите модели и тяхното заместване не е гарантирано. Някои зарядни за по-стари модели телефони също трудно могат да бъдат намерени на пазара. Колкото до mp3, документалният филм „Готов за изхвърляне“ разкрива, че батерията на iPod от първо, второ и трето поколение е създадена да издържа 18 месеца – толкова, колкото е времето за изплащане на последния модел на уреда с потребителски кредит.

Дрехи и обувки

Вижте още:Идеалният гардероб

Тези продукти понасят субективно и психологическо „планирано излизане от употреба“, тъй като модата в гардероба и критериите за елегантност се променят много бързо. Специфичната особеност на това състаряване е, че то настъпва преди „смъртта“ на продукта, т. е. той е изхвърлен, още докато е в състояние да работи.

Храни

Вижте още: Как големите компании ви следят в 21 век

Пържоли, пастети и мляко са доброволно подлагани на „планирано излизане от употреба“ с техните срокове на годност. Законово задължение поради здравни причини! В същото време производителите показват тенденцията да съкращават „живота“ на продуктите, отбелязвайки по-кратки срокове, в които продуктът е все още годен за употреба. Паста, ориз и някои семена са най-добрият пример за продукти, които могат да се консумират и след препоръчителните срокове.

Принтерите

Вижте още:Къде отиват старите компютри?

Принтерите са програмирани да предупреждават потребителя, когато касетата с мастило се изпразни. Това се нарича „планирано излизане от употреба“ по уведомление. Проблемът е, че алармата се пуска на определен брой копия, което не гарантира, че касетата е напълно празна. Така че не бързайте да я сменяте!

... и още един пример

Вижте още: 10 неща, които могат да те разорят

Някои от вас вероятно ще си спомнят, че по време на финансовата криза през 2008 г. няколко западни държави предложиха бонус за връщане на стар автомобил. Мярката подкрепи автомобилния пазар, особено на Германия и Франция, и действаше до 2012 г.

Така много коли в движение се оказаха замени с нови, с по-малък разход на гориво. Екологичното „планирано излизане от употреба“ също създава значително количество отпадъци, които не винаги могат да бъдат рециклирани. Едно зелено алиби, което обаче не помага на природата.

Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

DwightGal
# 0
18:04 | 16 April 2018
заказать продвижение сайта логин в скайпе SEO - PRO1
Владимир
# 1
10:01 | 28 January 2015
За съжаление,докато не си отиде капитализма,тази уродлива и крайно не ефективна организация на човешкото общество,програмираната амортизация на стоките няма как да бъде преустановена! Няма как защото капитализма е организиран така,че да обслужва интересите на едно егоистично малцинство,без значение какви ще са загубите на обществото като цяло! Малцинство което и за долар печалба,е готово да ощети обществото с хиляди,без да му пука че с красивия брак който произвежда,напряга до опасен предел и без това ограничените в ресурсно и енергийно отношение възможности на околната среда! За щастие има,и то неизбежна алтернатива и това е АНАРХОКОМУНИЗМА ,който единствен може да си позволи удължаване живота на стоките до краен предел и разумна достатъчност при експлоатацията на околната среда!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg