В опит да запази културното си наследство, един от най-известните италиански градове - Венеция, прилага нов закон, който ще ограничи обектите, продаващи пица на парче и други видове храни, които са част от така наречената „култура на бързо хранене".

"Искаме да попречим на онези видове дейности, които не са съвместими със запазването и развитието на културното наследство на Венеция", казва Паоло Мар, ръководител на туризма в града, пред вестник Guardian.

Само магазините за сладолед няма да попаднат под ударите на новия регламент. Сладоледът се създава чрез занаятчийски методи, които трябва да бъдат запазени, според властите.

"Проблемът е, че туристически град, като нашия, има риск да загуби своята идентичност", казва Мар. "Имаме местни продукти, чието производство трябва да се стремим да насърчаваме. Това би било по-добре за духа на града, а на екологично ниво ще бъде по-устойчиво".

Освен запазването на културните традиции, промяната идва и в резултат на усилията на Венеция да се пребори с нарастването на хранителните отпадъци и опаковки, които туристите оставят по улиците й, според The ​​Local.

Венеция не е първият град в Италия, който заема позиция по темата за ограничаване на продажбите на заведенията за бързо хранене. Верона вече се изправи срещу откриването на нови обекти за продажба на кебап през 2016 г., а Флоренция изисква най-малко 70% от продукцията, предлагана в магазините в центъра й, да се произвежда на местно ниво.

Този ход идва, след като Венеция въведе мерки през април, които включват инсталиране на броячи на хора в натоварените райони, за да се следи броят на посетителите.

Сред тях са и популяризирането на по-малко известните части на града и увеличаване на полицейските сили, които имат за цел да се справят с все по-големия туристически поток.