Вече използват дронове и за да пасат овце

3759
Вече използват дронове и за да пасат овце

Първо те изместиха секретарките, заводските работници и служителите в магазини. Сега роботите насочват сензорите си и към една от най-старите професии в света: пасенето на овце.

Майкъл Томсън твърди, че направеният от него вкъщи дрон е най-бързият начин да придвижва близо 1 000-те овце във фермата на сестра си в Нова Зеландия към по-зелени пасища.

Служителите в ранчото с площ 200 акра обикновено използвали коне или ATV-та, за да пасат животните и да проверяват състоянието им. Всичко това са задачи, които неговият квадрокоптер може да изпълнява за много по-кратко време, казва 22-годишният Томсън пред Wall Street Journal (WSJ).


“Има и ограничения, но не ти се налага да се качваш на кон и не трябва да храниш квадрокоптера,” казва Томсън. “Просто му осигуряваш още батерии.”

Какво мислят овцете? Повечето от тях изглежда уважават дрона, въпреки че някои от тях просто гледат озадачено, докато не се приближи съвсем до тях и тогава осъзнават, че трябва да се затичат, споделя Томсън. “Овцете по природа се страхуват от неща, които могат да ги атакуват.”

Находчиви фермери от Австралия до Ирландия започват да използват дронове като относително евтина алтернатива на говедарите на коне и овчарските кучета. Дронове с камера, които могат да се намерят и за 500 долара, покриват хълмисти терени бързо, намират и насочват овцете и добитъка, докато собственикът на ранчото действа от разстояние, понякога носейки очила, чрез които вижда това, което вижда и дронът.

Учени в Австралия в момента работят по робот на четири колела, който може да преследва добитъка с пешеходно темпо, с цел успокояване нервите на кравите.

Като цяло фермерите обаче не са готови да заменят кучетата си с робот на колела. “Това трябва да е много добър робот, за да може да се движи със скорост на кучето и да се справя с терена като него,” казва новозеландският фермер Рик Паудрел.

“Важен е и въпросът с издръжливостта. Не мисля, че ми се е налагало да рестартирам някое от моите кучета.”

Летящите роботи обаче вече са конкуренция на кучетата. Пол Бренан, мениджър на супермаркет в Ирландия, използва китайския квадрокоптер Q500 Typhoon, който струва 1 300  долара, за да пасе овцете във фермата на брат си. Според него дронът може да се справя също толкова бързо, колккото и овчарското куче или ATV-то.

Темpовете, с които се развиват технологиите при дроновете, означават, че те скоро ще бъдат предпочитан инструмент при пасенето на овце. Дотогава те са добра опция за тези, които ги мързи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg