Вече ще гледаме 3D и без очила

3742
Вече ще гледаме 3D и без очила

Американски изследователи разработиха технология, която позволява да гледаме 3D филми без специалните за това очила.

Устройството представлява неголям екран, който е прототип на следващото развитие на технологията.

За показването на триизмерни изображения съществува технология на паралаксната бариера. Тя позволява да се вижда триизмерно изображение, благодарение на специална вертикална решетка между човека и LCD-екран.

По този начин е устроена игровата конзола Nintendo 3DS.

През решетката всяко око вижда собствено изображение, всяко от които е заснето под различен ъгъл.

Картинките се наслагват една върху друга и човешкият мозък може да гледа 3D видео.

В тази технология е налице един недостатък: човекът трябва да стои в центъра на екрана. Т.е. всяко движение встрани ще наруши ефекта, тъй като образът вече няма да е триизмерен.

При разработването на новата конзола Nintendo към устройството е добавена предна камера, която проследява местонахождението на човешките очи спрямо паралаксната решетка. Това решава проблема с фиксирането на триизмерното изображение на малки екрани. То става повече или по-малко стабилно.

Въпреки това на големи екрани, например в кино, приложението на подобна технология е невъзможно. Непосилно е да се проследява с предни камери движението на всеки зрител в залата и то при тъмни условия.

В Масачузетския технологичен институт откриха друго решение на проблема.

Изследователите са отчели факта, че по време на прожекция малцина от зрителите стават от мястото си. Те решават да усъвършенстват конструкцията за паралаксна бариера.

Новата технология позволява да се проектира триизмерно изображение към всеки стол в залата. Така изображенитео на екрана се настройва за всеки зрител.

Разработчиците са създали прототип с неголям размер с помощта на система от лещи и огледала. Получените резултати по време на тестовете не са били обезкуражаващи.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...