Велики изобретения, чието създаване приписваме на погрешен човек

15741
Велики изобретения, чието създаване приписваме на погрешен човек

Великите изобретения често се приписват на гениалния ум на конкретен човек. И често грешим, тъй като зад създаването им стои трудът на много учени. Нека видим някои заблуди кой е истинският изобретател на:

... телефона

Вероятно първото име, за което се сещате е Александър Бел. Патентът за удивителния апарат е даден на Бел през 1876 г. след съдебен спор над 30 изобретатели, които твърдят, че техни открития са ползвани за устройството. По-особен е случаят с Алиша Грей. Той подава молба за патент на почти същото устройство, с почти същото име, в същия ден, в който и Бел. Но тъй като Бел е подал молбата си 2 часа по-рано, а според някои платил и подкуп, получава патента. Щастливият двучасов Случай решава да даде на Бел световна слава и богатство, а името на Грей да потъне в забрава.

...лампата

Томас Едисън осъвършенства електрическата лампа, но далеч не е неин изобретател. Първите електрически лампи датират още от 1802 г., създадени са от британския учен Хъмфри Деви и се ползвали в рудниците.

...откривателят на ХИВ

За откриването на ХИВ инфекцията спорят Франция и САЩ, като спорът прераства и на държавно ниво. В името на историческата правда трябва да признаем, че групата на проф. Люк Монтание от Франция първа публикува изследвания за болестта, а групата на Робърт Гало от САЩ първа й прави  подробно описание, свързвайки я с вируса на СПИН. Споровете продължават и до наши дни.

...първият аероплан

Понякога спорове предизвиква не само изобретателят, но и самото изобретение. Ако за аероплан се смята всяко изобретение, способно да се движи по въздуха, то за негов създател трябва да се смята Жан Франсоа дьо Розие- изобретателят на балона. Ако поставим условието устройството да е по-тежко от въздуха, трябва да благодарим на Джордж Кейли- изобретател на планера. Ако поискаме да има и механика, за изобретатели трябва да смятаме Орвил и Уилбър Райт.

...радиото

Никола Тесла е първият, който успява да предаде радиосигнал и заедно с Оливър Лодж създават първообраза на радиоприемника. Хърватинът обаче не успява да комерсиализира изобретението, затова за негов създател днес смятаме Гилермо Маркони- първият, който поискал патент.

...камерата

Най-старият филм, открит на лента, е 2-секундният „Разходка в градината“ nа Луи льо Пренс от 1888 г. (виж видеото). Много учени смятат, че той, а не братя Люмиер, трябва да бъде смятан за създател на камерата.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Борис
# 0
23:11 | 20 November 2013
Статията е интересна, но СРАМОТА да напишете усъвършенства с О!!!
Anika
# 1
20:10 | 3 October 2012
Weeeee, what a quick and easy sotluion.
бат Емо
# 2
13:07 | 17 July 2012
За последното изобретение (чистачките) има много як филм, лично аз го слагам в топ 5 на най стойностните филми които съм гледал. Филма се казва "Миг на гениалност" (Flash of Genuis) горещо препоръчвам, който не го е гледал да отдели 2 часа за един наистина уникален филм, направен по действителен случай.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg