Високото IQ гарантира ли успех в живота?

1426
Високото IQ гарантира ли успех в живота?

© Pexels.com

Обречени ли сте на успех, ако имате коефициент на интелигентност (IQ) колкото легендарния физик Алберт Айнщайн?

Отговорът на този въпрос е малко по-сложен, отколкото предполагате, ако изобщо IQ може да се използва за достоверен индикатор за измерване на интелект.

На първо място, няма как да знаем дали сте по-умен или по-глупав от Айнщайн, тъй като той никога не се е подлагал на тест за интелигентност.
Поради това се смята, че IQ-то на гениалния германец надхвърля 160.

Истината е, че тези числа могат да се приемат по-скоро като ориентир, предава The Guardian.


Тестовете за интелигентност на Mensa се изготвят, като представянето на изпитвания се оценява спрямо средната стойност за същата възрастова група, базирана на серия от тестове, които обикновено се концентрират върху разпознаването на образи, логика и способността за решаване на проблеми.

За основен еталон при тези тестове се използва цифрата 100, като повечето хора постигат резултати между 70 и 130. Едва 2.5% от тестваните имат IQ над 130.  

Членове на Mensa могат да станат само тези, които попадат в горните 2% от всички провели теста.

Въпреки че процентите за членство изглеждат доста елитарни, говорителят на организацията посочва, че „е по-лесно да влезнеш в Mensa, отколкото в определени голф клубове“.

Целта на IQ тестовете не е да измерва познанието, а индивидуалната способност за учене и скоростта на възприемане на информация.

Поради това психолозите имат разнопосочни мнения дали трябва да се вярва на iQ тестовете. Въпреки че някои се кълнят в тях, всичко, което можем да кажем за тестовете, е, че те измерват определена, тясна дефиниция на интелигентността - способността за решаване на проблеми под напрежение.

10 неща, които са трудни за интелигентните хораТехният живот може да бъде доста объркан

Говорителят на Mensa посочва, че има силна корелация между високото IQ, доброто здравословно състояние, дълголетието и кариерния успех, но признава, че високото IQ може да доведе и до социална изолация.

Една от целите на организацията Mensa е да събере на едно място „надарените“ деца, тъй като обществото може да ги намери за малко странни.

Последното твърдение отново поставя въпроса какво е интелигентност.

Ако сте брилянтен шахматист, но не можете да се оправите с „истинския живот“, тогава коя дефиниция за интелект трябва да се приложи към вас? 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg