Вижте къде живее най-големият организъм, известен на човека

6944
Вижте къде живее най-големият организъм, известен на човека

© Pixabay/Instagram

Под почвата в Malheur National Forest в Източен Орегон, Съединените щати, се крие огромна гъба, която от векове бавно прокарва пътя си през корените на дърветата, за да се превърне в най-големия жив организъм, известен на човека.

Armillaria solidipes остава най-вече скрита под земята, но всяка есен, непосредствено след дъждовете, изпраща на повърхността купчини малки жълто-кафяви гъби от основите на заразените дървета.

Тези гъби, обикновено наричани "гъби от мед", са най-видимата част от огромния организъм. По-голямата част от него се намира под горската почва - огромна мрежа от структури с черни нишки, наречени ризоморфи, които пълзят през земята в търсене на колонизация на нови коренови системи.

Подземният растеж на Armillaria solidipes може да се простира на няколко квадратни километра, посочва Amusing Planet. Екземплярът в Malheur National Forest обхваща 2 200 акра (8.9 квадратни километра) и е наречен Humongous Fungus.

Не яжте, не пипайте и дори не вдишвайте въздуха край това дървоНаричат го още Дървото на смъртта

Преди да открият Humongous Pungus, миколозите (учени, занимаващи се с микология – наука за гъбите, бел. ред) знаеха, че гъбите биха могли да растат особено големи, но никой не очаква те да се простират на десетки квадратни километри.

Гъбата в Орегон е не само голяма, но и много стара. Смята се, че датира от 2400 години до 8500 години.


Учените все още не са сигурни какво позволява на тези гъби да стават толкова големи и стари. Обикновено Armillaria се разпространява от едно дърво на друго чрез широка подземна мрежа от ризоморфи - черни коренни структури.

Ризоморфът се прикрепя към корените на живите и понякога мъртви растения и извлича от тях хранителни вещества. Той расте точно под почвата в размер на приблизително 1 метър годишно, разпространявайки инфекцията от едно дърво в друго, дори ако те са разположени на голямо разстояние.

Тези ризоморфи дават на Armillaria достатъчно конкурентно предимство пред други видове гъби. В продължение на няколко века те могат да се разпространят на огромни пространства.

Видът Armillaria обаче не е рядък. Той може да бъде открит в горите на Северна Америка, Европа и Азия. Така че е много възможно в бъдеще да бъдат намерени още по-големи гъби.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg