Вижте реакцията на гостите при вида на този робот-камериерка

6265
Вижте реакцията на гостите при вида на този робот-камериерка

Децата са изумителни същества. През последните дни те се отнасят към роботите като към хора.

Това сочат наблюденията на Тесу Лау, който работи в Savioke - компания, занимаваща се с разработването на роботи, които са автономни помощници в сферата на услугите и домакинската индустрия.

По време на технологична конференция в Сан Франциско Лау сподели изненадващото взаимодействие, на което е станала свидетел, между роботи и хора. Особен е случаят на поведението на децата спрямо роботите.


"Децата следват работите по петите. Всеки път, щом дете види робот, то го прегръща, грабва и танцува около него", казва Лау. "Роботът се превръща в част от тяхното семейство", допълва тя.

Роботите Savioke наподобяват кофа за боклук на колела, само че с по-привлекателен вид. Те са направили 30 000 доставки до гостите на хотела и са пропътували самостоятелно 870 мили.

"През това време ние научихме много за това как хората третират роботите", казва Лау.

Роботите на компанията са на денонощно разположение в хотелите и изпълняват желанията на гостите.

Когато клиентът поиска чаша кафе, роботът го носи в хотелската стая. Лау казва, че поведението на децата е интересно. Те следват робота по петите от момента, в който влезе в стаята, а след това му махат за довиждане, изпращайки го до асансьора.

Докато възрастните хора гледат на робота като на машина, която ще изпълни желанието им, децата имат по-различен подход. Взаимодействието между роботите и децата представлява силен интерес от страна на учените и ще бъде изследвано през следващите години.

Според проучване от 2010 година на университета във Вашингтон, децата на възраст до 18 месеца възприемат роботите като живи същества, които умеят да мислят.

Когато дете гледа хуманоиден робот да отговаря на въпрос на човек, то има навика да проследява погледа на робота с идеята, че може да извлече от него още информация.

Андрю Метълцоф, професор по психология, обяснява това с факта, че бебетата се учат, като изследват и имитират.

"Те виждат друг човек и регистрират "Той е като мен", казва Метълцоф. И тъй като имат навика да обръщат внимание на "тези като мен", те се отнасят с адекватно отношение като към живо същество.

Роботиката може да научи много от бебетата, категорични са учените.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg