Знаете ли, че средностатистическият американец яде около 6000 парчета пица през целия си живот? Колко всъщност знаете за вкусната комбинация от тесто, сирене и сос? Откъде идва пицата и какво я прави толкова вкусна?

Независимо дали сте фен на тънкокората или харесвате пухкава и с повече тесто, ето няколко много вкусни факти за това любимо ястие, които ще ви накарат да слюноотделяте.

1. Думата "пица" датира от хиляда години - за първи път е спомената в латински текст, написан в южната част на Италия през 997 г.

2. През 1835 г. Александър Дюма, автор на „Тримата мускетари“, пътува до Неапол, където отбелязва, че неаполитанските бедняци ядат нищо друго, освен диня през лятото и пица през зимата.

3. Първата пицария в Америка е "Ломбарди" в Ню Йорк - първоначално магазин за хранителни стоки, "Ломбарди" започва да продава пица през 1905 г.

4. През първите няколко десетилетия на 20 век пицата предимно се яде и продава от италиански имигранти от работническата класа ...

5. ... Но след Втората световна война американските войници се прибират от Италия с жажда за пица и популяризират храната.

6. Отначало пиците се продават изключително на парче, но през 1933 г. Patsy Lancieri (от Pizzeria на Patsy в Ню Йорк) започва да продава пица на цяло парче - тенденция, която бързо е заимствана от други пицарии.

7. Хората не са единствените, които обичат вкуса на пицата: има дори една мини пица за кучета, наречена "Heaven Scent Pizza", изработена от брашно, моркови, целина и пармезан.

8. Първите известни чикагски пици са създадени през 1943 г. от ресторанта, който по-късно станал веригата пицарии Uno.

9. Пицария Domino’s е основана през 1960 г. Основателят на веригата за ресторанти Том Монаган е един от тримата в света, които притежават специалност "Пицаология" от "Колежа на Домино" - програма за управление на бизнеса, която той основава през 80-те години.

10. Първата замразена пица се появи на пазара през 1962 година.

11. Хавайската пица е изобретена през 1962 г. от Сам Панопулос, родом от Гърция, който е пицар в Канада.

12. Пицата може да е с произход от Италия, но страните по света са развили свои собствени регионални версии на класическата храна. В Бразилия майсторите готвят пиците си със зелен грах, френската е с пържено яйце, а в Китай е с изненадващо хрупкава коричка.

13. Много известни хора са започнали кариерата си с правене или доставка на пици. Стивън Болдуин и Бил Мъри са работели в пицарии, а Жан Клод ван Дам е доставял пици.

14. Пицата е помогнала за предотвратяването на престъпления: през 2008 г. един доставчик е нападнат и за да се защити, той хвърля горещата пица и се спасява.

15. През 2001 г. "Пица Хът" доставя 150 см пица със салам на Международната космическа станция - първата пица, доставена в космоса

16. Малко повече от десетилетие по-късно, през 2013 г., група учени, финансирани от НАСА, изобретяват 3D принтер, който може да готви пица само за 70 секунди, буквално пръскайки вкус, мирис и микроелементи.

17. Военната лаборатория на САЩ наскоро изобрети пица, която може да издържи до три години. Пицата е предназначена за войници в мисия.

18. Четирите основни вида моцарела, използвани за производството на пица, mozzarella di bufala (произведена от млякото на водния бивол в Италия и използвана в пици от неаполитански стил), fior di latte (подобна на моцарела ди буфела, но произведена от краве мляко), burrata (прясно италианско сирене, известно с кремообразния си пълнеж) и "пица сирене" (направена от пълномаслено мляко или полумаслено мляко моцарела, използвано от повечето американски пицарии).

19. През 2014 г. учените в областта на храните изучават свойствата на печене на различни сирена и откриват научни доказателства за общоизвестен факт – с моцарела се прави най-добрата пица.

20. Когато ядете ли парче пица и усетите по-различния слой основата и топинга, знайте, че той се нарича "дъвчаща линия" и е кошмар за майсторите пици. Причината за нея е ако тестото е недобре подготвено, има прекалено малко мая, или е покрито със сос или сирене, наскоро извадени от хладилника.

21. Според легендата "Пица Маргарита" носи името си от кралица Маргарита от Савой, която през 1889 опитва три вида пица, направени от майстор готвач Рафаеле Еспозито, и избира варианта с домати, моцарела и босилек.

22. Има музей на пицата във Филаделфия, наречена Pizza Brain, който е дом на най-голямата в света колекция от паметници за пици.

23. Най-голямата пица в света е с диаметър 40 метра и тежи 23 кг.