Ако сиренето се остави да зрее на музикален фон, то подобрява вкусовите си качества. Това показват данните от изследване на швейцарски учени, цитирани от Reuters.

Кой музикален стил обаче е най-пододящ за целта?

В проучването са използвани 9 пити сирене ементал, всяка с тегло от 10 килограма, които били поставени в отделни дървени кутии през септември миналата година.

В продължение на шест месеца във всяка от кутиите е излъчван определен звуков сигнал по 24 часа на ден.

В една от тях е звучала песента We Got it From Here на хип-хоп групата A Tribe Called Quest, във втората - "Вълшебната флейта" на Волфганг Амадеус Моцарт, в третата - Stairway to Heaven на Led Zeppelin, в четвъртата - техномиксът UV на Vril, а в петата - дар ембиънт композицията Monolith на Yello.

В шестата, седмата и осмата кутия са излъчвани монотонни звукови вълни съответно с ниска, средна и висока честота, а в деветата е било напълно тихо.

За излъчането на музикалните композиции са използвани миниатюрни предаватели, които да предават възможно най-ефективно звуковите вълни в хранителния продукт.

След експеримента сиренето е дегустирано от независимо жури, чиито членове са провели т. нар. "сляп тест".

Според производителя на млечния продукт Бет Вампфлер мострите били опитани по два пъти от журито и в двата случая резултатите били идентични.

"Най-очевидната разлика беше в интензивността на вкуса и аромата", твърдят учените от Университета по изкуствата в Берн. По думите им ементалът, който "слушал" хип-хоп, имал най-богат вкус и се отличавал най-силно от останалите.

Следващата стъпка на изследователите е да се фокусират върху хип-хопа, за да са сигурни, че действително дава по-добри резултати.

Те планират втори експеримент, в който ще използват 5 или 10 сирена, като на всички ще пускат хип-хоп, след което ще направят второ сравнение.