Водата за пиене и тоалетната вече са човешко право

883
Водата за пиене и тоалетната вече са човешко право

Общото събрание на ООН призна достъпа до чиста питейна вода и санитарни съоръжения за човешко право.

След повече от 15 години дебати по въпроса, 122 държави гласуваха за резолюцията, съставена от Боливия, докато 41 се въздържаха, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. В текста се заявява, че "правото на чиста и качествена питейна вода и санитарни съоръжения е човешко право от съществено значение за пълноценния живот".

В резолюцията се подчертава фактът, че 884 милиона души по света нямат достъп до качествена питейна вода и над 2,6 милиарда не разполагат с основни санитарни съоръжения. В документа се изтъква също, че около два милиона души, повечето малки деца, умират всяка година от болести, причинени от негодна за пиене вода и липсата на санитарни инсталации.

Припомня се и обещанието, дадено от световните ръководители през 2000 г. в рамките на целите на хилядолетието, до 2015 г. да бъде намален наполовина броят на хората, които нямат достъп до вода за пиене и до санитарни съоръжения.

ООН призова държавите и международните организации да отделят финансова помощ и да предоставят технологии на развиващите се страни, за да увеличат усилията за осигуряване на всички на чиста и достъпна, включително по цена, вода за пиене и санитарни съоръжения.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg