Войната на интернет-гигантите: Facebook vs. Google

6000
Войната на интернет-гигантите: Facebook vs. Google

Вече за никого не е тайна, че зачестилите конфликти между Facebook и Google не са инцидентни, а стратегически ходове в поредната война на брандовете. Заклетата „дружба" между двата интернет-гиганти бързо набира обороти. Ето как:

Facebook патентова „социалното търсене"

Имало едно време, когато лидерството на Google в сферата на търсенето не било заплашвано от нищо, а бъдещето изглеждало напълно безоблачно. Но се появил Facebook и отправил открито предизвикателство към търсачката, заявявайки, че търсенето би било много по-ефикасно, ако отчита интересите на приятели (а кой разбира повече от това от компанията на Закърбърг).

Засега съюзът на Закърбърг и търсачката на Microsoft - Bing не показва големи успехи, но много експерти смятат, че всичко тепърва предстои. Ръкавицата бе хвърлена...

20 октомври 2010 година

Сътрудник на Google публикува разширение Facebook Disconnect

Бутонът Facebook Connect, инсталиран на милиони сайтове, събира информация за това кои сайтове посещават потребителите на социалната мрежа. На програмиста на Google Браян Кениш това следене никак не му харесало и в свободното си време съставил приложението Facebook Disconnect за браузъра Chrome, който блокира модула Facebook.

29 октомври 2010 година

Създателят на Google Maps отива в Facebook

Ларс Расмусен, който осем години работи за Google, смени работодателя си и дори се премести от Австралия в САЩ за новата си работа."Facebook очевидно е променил света и там има още много възможности, над които да се работи - мисля, че е добро място за мен", заяви създателя на Google Maps. След заминаването му мнозина започват да говорят за „бягство от потъващия кораб".

4 ноември 2010 г.

Google забранява на Facebook да прехвърля контакти

Дълго време можеше, когато въведете своето потребителско име и парола в Google Gmail, да разберете кои от хората в контактите ви имат профил и в социалната мрежа. Но обратното не можеше - Facebook старателно пазеше данните за приятелите и не искаше да ги сподели дори със самия потребител.

В крайна сметка на Google това му писна и той въведе ограничение- да търсят контакти могат само сайтове, които са готови да предприемат реципрочни мерки. За Googlе, известен с неофициалното си мото "Не прави зло на другия" това бе акт на крайна агресивност.

9 ноември 2010

Facebook заобикаля забраната за прехвърляне на контакти

След като директното прехвърляне на контакти от Gmail във Facebook спря, компанията на Закърбърг намерила „обходен маршрут". Тя предложи на потребителите си първо да натиснат в Gmail бутона "Износ контакти във файл", а след това да изтеглят файла, което всъщност е само една стъпка повече.

10 ноември 2010 година

Google се опитва да убеди потребителите да не предоставят контакти

Google щеше да плати твърде висока цена, ако забрани изнасянето на контакти, затова реши да приложи по-евтин метод- убеждението. Ако страницата, към която потребителят изнася контакти е Facebook, той е посрещнат от впечатляващо съобщение, в което името на социалната мрежа не е заявено, но се обяснява, че това е „капан, който иска да получи вашите контакти" и се пита дали потребителят иска да се излага на това.

15 ноември 2010 год.

Facebook създава убиец на Gmail

Facebook обяви, че пуска новата си услуга за съобщения Messages. Въпреки че социалната мрежа никога не я нарече „убиец на Gmail", журналисти доброволно направиха това вместо нея.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Laneta
# 0
05:12 | 20 December 2011
Heck yeah this is eacxtly what I needed.
Илко
# 1
22:06 | 10 June 2011
Естествено, че е крадена. Ти да не мислиш че профита имат капацитет да напишат подобна статия. Най-лошото е че не са посочили източника. А това не им е първи път
Владо
# 2
16:06 | 10 June 2011
Този текст е краден (поне) от Газета.ру. Цитирайте си източниците и ползвайте коректно информация. Това няма да намали profit-a :)))
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg