Врата към подземния свят: сибирският кратер Батагайка

41366
Врата към подземния свят:  сибирският кратер Батагайка

© Google Maps/Instagram

В сърцето на тайгата в Сибир масивен кратер е наричан от местните “врата към подземния свят". Той се появява под формата на огромна пукнатина в земята, с около километър дължина и сто метра дълбочина в единия край, но от тогава се разраства.

Кръстен на течащата наблизо река Батагайка, приток на Яна, кратерът е това, което геолозите наричат термокарст депресия – падина, която се получава, когато вечният лед се стопи. И въпреки че кратерът няма връзка с подземния свят, както вярват местните хора, той все пак е нещо, от което трябва да се страхуваме.

Тези "спадове", които все по-често се появяват в рамките на северното полукълбо, може да са лош знак за бъдещето, тъй като земята продължава да се затопля.


Кратерът Батагайка, който се намира в Якутия, в Русия, започва да се образува през 1960 г., след като парче от горските масиви е почистено за промишлена употреба, предизвиквайки серия от катастрофални геоложки и екологични събития.

 

Растителността осигурява изолация, която поддържа земята хладна. След като е отстранена, летните горещини са в състояние да проникнат по-дълбоко в нея, което води до топене на вечния лед и отделяне на големи количества вода. 

Кратерът се разраства и става все по-голям и по-голям с всяка изминала година, тъй като климатът продължава да се променя.

Учените смятат, че той ще продължи да расте, докато не остане лед или не бъде погребан от свличащи се седименти. Ако сибирският климат продължава да се затопля, което е доста вероятно, и други подобни кратери ще се развиват в региона.

Най-впечатляващите кратери на повърхността на ЗемятаКъм днешна дата има 188 потвърдени кратера на Земята, но повечето са почти неузнаваеми

В известен смисъл, Батагайка е пример за това, което се е случило в миналото и това, което е вероятно ще се случи в бъдещето. Тъй като климатът се затопля, дълбоко замръзналата земя ще продължи да се размразява и все по-често ще се получават подобни термокарст депресии. Ще има и повече ерозия на повърхността на земята.

Топенето на вечния ред има и други странични ефекти, които са много по-важни от няколко дупки. Замръзналата почва съдържа огромни количества метан - парников газ, много по-мощен от въглеродния диоксид. Ако ледът се стопи и метанът се отделя в атмосферата, това ще доведе до безпрецедентно покачване на глобалната температура и негативен сценарий за цялата планета, посочва Amusing Planet.

В момента не съществува непосредствена тревога от топенето на вечните ледове, тъй като в части на Сибир все още се регистрират температури от петдесет градуса под нулата.

 

 

Провал #батагайка

Снимка, публикувана от ОксокуКыыл® (@alexandr_zaborovskii) на

Кратерът Батагайка представлява огромно напречно сечение на вечно замръзналата земя, която предлага на геолозите рядък поглед към историята на ледената епоха на Североизточен Сибир.

Почвата в пукнатината датира от преди около 200 000 години и е истинска съкровищница на фосили. Вече са възстановени замръзнали останки от бизон, мускусен бик, мамут и 4400-годишен кон.

Последният път, когато в Сибир е регистрирано подобно явление, е преди 10 000 години, като Земята навлиза от палеолитната ледена епоха в холоцена.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

dick again
# 0
15:01 | 31 January 2017
you bastards ;(
dick
# 1
15:01 | 31 January 2017
alert('would you please do not escape that')
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg