Вредно ли е разтворимото кафе за вас?

12469
Вредно ли е разтворимото кафе за вас?

Ако най-любимата част от деня ви е чаша горещо кафе сутрин, тогава чакането да се свари е вероятно една от най-лошите – или поне най-дългите части от сутринта.

Ето защо някои хора вместо това предпочитат удобна и бърза чаша разтворимо кафе.

Но дали изборът на разтворимо кафе на прах от удобство носи повече вреда, отколкото полза?

Разтворимото кафе е удобен начин да приготвите чаша бързо кафе в натоварени сутрини, по време на пътуване или когато сте в движение. В умерени количества то може абсолютно да се впише в здравословна диета и съдържа много вещества, подпомагащи здравето.


Но доколко е добро за вас и може ли да се сравни с обикновеното смляно кафе?

Какво е разтворимо кафе?

Разтворимото кафе са просто кристалите, които се образуват след дехидратиране на свареното кафе. Процесът включва варене на смляно кафе на зърна, точно както обикновеното. След това водата се отстранява от екстракта, за да се създаде концентриран сух прах или кристали.

Експерти отбелязват, че разтворимото кафе на прах има по-дълъг срок на годност от кафето на зърна и е по-евтино. Като цяло и две имат почти идентични хранителни профили, с изключение на съдържанието на кофеин.

Чаша разтворимо кафе съдържа около 62 милиграма кофеин, докато чаша сварено кафе има 96 милиграма. Разликата идва от обработката, необходима за приготвянето на разтворимо кафе, по време на което се губи повече кофеин.

Смята се, че разтворимото кафе съдържа малко повече акриламид. Този потенциално вреден химикал се образува в някои храни по време на процеси на готвене при висока температура, като пържене и печене. Но според комисията на Европейския орган за безопасност на храните, количеството акриламид, което хората приемат, не представлява сериозна опасност за здравето. 

Друго, по който разтворимото кафе може да се различава от свареното кафе, е вкусът. Тъй като вкусът е силно субективен, това твърдение не е меродавно.

Разбира се, качеството на зърната, използвани за приготвяне на разтворимо кафе, има значение. Но което и да предпочитате, насладете му се! 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg