Напоследък сладките картофи се превърнаха в любима здравословна храна, докато всички останали видове от този зеленчук са забранени.

Мотивите – пълни са с нишесте и въглехидрати, имат малко витамини или минерали.

Но дали това е така? Нека прoверим.

Какви са ползите за здравето?

Картофите, всъщност, са пълни с повече калий, отколкото бананите, а също така съдържат фибри, витамин С, витамин В6, плюс малко желязо и калций. Калият е електролит, който поддържа нервната и мускулната функция и може да компенсира някои от вредните ефекти на натрия върху кръвното налягане.

Витамин В6 е от решаващо значение за развитието на мозъка и спомага за нормалното функциониране на нервната и имунната система. Желязото е от решаващо значение за кръвта, а калцият е градивен елемент на костите.

И вероятно вече знаете това, но фибрите помагат за работата на храносмилателната система, докато витамин С поддържа здрава имунна система и подобрява вида на кожата.

Ако все още не сте убедени, ето още една причина да заобичате отново картофите - те съдържат фитонутриенти, като флавоноиди, които функционират като мощни антиоксиданти. И това важи за всички видове "обикновени" картофи, без изключение.

Сладките картофи по-здравословни ли са от другите видове ?

Сладките картофи са малко по-хранителни и по-плътни от другите картофи (те имат малко по-високо съдържание на витамини и минерали) и носят по-малко калории и въглехидрати, но разликата е незначителна, затова не пренебрегвайте добрия стар картоф.

Картофите подходящи ли са за отслабване?

Да си признаем: Много от любимите ни начини да консумираме картофи не са най-здравословните. Пържените картофи са пълни с трансмазнини, а печените вървят често с мазни гарнитури, като заквасена сметана, сирене и парченца бекон.

Но има лесни трикове, които ви позволяват да се наслаждавате на своите картофки, без да жертвате вкуса им. Изберете гъсто кисело мляко вместо заквасена сметана, заменете бекона с пуешко на парченца и добавете подправки за повече вкус.

Освен това може да направите картофено пюре и вместо масло да сложите крем фреш с ниско съдържание на мазнини. Но истината е една – не се лишавайте от тях. Те са полезни, засищат и са пълни с ценни хранителни вещества.