Все повече жени плащат издръжка на бившите си съпрузи

1403
Все повече жени плащат издръжка на бившите си съпрузи

© Pixabay

Жените отчитат поредния пробив в борбата си за равноправие между половете, но едва ли това е повод за радост.

Все повече жени в САЩ плащат съпружеска и детска издръжка на бившите си съпрузи, сочи проучване сред 1 650 адвокати брачни адвокати. Около 54% от участвалите в проучването адвокати отчитат ръст в броя на майките, които плащат детска издръжка в последните три години, докато 45% отбелязват увеличение в броя на жените, които плащат съпружеска издръжка.

Тази тенденция може да бъде възприета като признак на нарастващите доходи на жените в САЩ, но в същото време е труден хап за преглъщане за тези, които се сблъскват с него от първа ръка, казва председателят на Американската академия на брачните авдокати Маделин Марцано-Лесневич, адвокат по семейно право от Ню Джърси.

Един екстремен пример в тази насока -  бизнес дама със седемцифрени доходи, чиито съпруг печелел много по-малко пари от нея, в крайна сметка трябвало да покрива разходите за скъпия му навик да гледа порнографски материали онлайн със съпружеската издръжка, която съдът й наредил да плаща, споделя Марцано-Лесневич пред MarketWatch.

Марцано-Лесневич, която представлявала съпруга, казва, че успешно защитила тезата си пред съда, че тези разходи за “развлечение” са част от начина му на живот, а от съда се съгласили, когато изчислявали сумата на месечната съпружеска издръжка.

Съпругата, разбира се, не била особено доволна, казва Марцано-Лесневич.

“Много жени, независимо от това колко са образовани, какви професионални умения имат и колко модерни са, се изненадват, като научат, че може да им се наложи да плащат съпружеска издръжка,” казва Марцано-Лесневич. “Това е нещо, което е втълпено от поколения, че бащите плащат такава издръжка.”

Когато Марцано-Лесневич започва да практикува семейно право преди 29 години, жените плащали съпружеска издръжка в един на 100 случая. Днес две жени на всеки 10 съдебни дела плащат такава издръжка.

В миналото майката може би е била възпитателка в детска градина, а бащата работел на Уолстрийт, но днес не е необичайно бащата да е гимназиален учител, а майката да работи в рекламата, казва тя.

Раят за младоженци, в който всички се развеждатДокато смъртта ни раздели. Или разводът

Майките, които изкарват прехраната в семейството, се увеличават

През 1960 г., в едва 11% от домакинствата с деца на възраст под 18 г. майките са изкарвали основната част от доходите. През 2013 г. майките са били тези, които носят по-голяма част от доходите в рекордните 40% от семействата, според проучване на Pew Research Center.

Около 31.4% от самотните бащи и 52.3% от самотните майки, които са имали родителски права над децата си към 2016 г., са получавали съпружеска издръжка, според родителския блог VeryWell Family.

Средният размер на детската издръжка е бил 5 774 долара годишно, или около 329 долара месечно, но едва 68.5% от тези пари всъщност са се получавали.

Да плаща съпружеска издръжка е нещо, което Сара Гилбърт никога не е мислила, че ще й се наложи да прави, но 44-годишната майка на три момчета изпраща всеки месец по 349 долара на бившия си съпруг.

Жителката на Портланд, Орегон, твърди, че вследствие на това не иска да се омъжва никога повече, въпреки че в момента има щастлива връзка с друг мъж.

Съпргут й бил борсов брокер, когато се запознали, след което напуснал сферата на финансите, за да се запише в армията. След като се уволнил, той трудно намирал работа и бил безработен, когато двамата се разделили. Гилбърт работела на непълен работен ден като велосипеден гид, заработвайки по около 1 000 долара на месец по време на развода.

Тя била шокирана от решението на съда, който дал на бившия й съпруг попечителство над децата и наредил на Гилбърт да му плаща месечна издръжка. “Челюстта ми увисна. Буквално не можех да повярвам. Ако работех някаква корпоративна работа, можеше да очаквам да плащам издръжка, но аз бях велосипеден гид.”

Жените, които осигуряват основните доходи в семейство и се развеждат, понякога защитават тезата, че съпрузите им “не използват пълния си трудов потенциал” и са можели да изкарват колкото тях “ако работели толкова здраво,” казва Марцано-Лесневич.

“Реалността обаче е, че ако в хода на брака сте му позволявали да печели по-малко и сте приели ролята на човека, който носи основните доходи в семейството, тогава ще плащате тази издръжка,” казва тя.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg