Всички скали за време и разстояние може да бъдат променени

1172
Всички скали за време и разстояние може да бъдат променени

Всички скали за време и разстояния във Вселената ще бъдат променени, ако се потвърдят резултатите, че са открити частици, които се движат със скорост по-голяма от светлината. Това заяви директорът на Националната астрономическа обсерватория "Рожен" Таню Бонев в отговор на журналистически въпрос за публикуваните информации за откритието на частици по-бързи от светлината.

Според астронома от "Рожен" това откритие, ако бъде потвърдено, ще промени най-фундаментални теории и закони, ще настанат огромни промени.

Научните среди засега изчакват да се видят потвърждения на резултатите от тези експерименти, едва след това може да се коментира този въпрос, посочват астрономи от обсерваторията "Рожен", която отбелязва своята 30-годишнина.

Преди дни се разбра, че частици неутрино, изпратени от Големия адронен колайдер към лабораторията Гран Сасо, намираща се на повече от 700 километра, изглежда са пристигнали до дестинацията си няколко милиардни от секундата преди очакваното. Тези неутрино са се движели с 299 798 454 метра в секунда при положение, че скоростта на светлината е 299 792 458 метра в секунда.

Обсерваторията "Рожен"

При избора на място за обсерваторията са разглеждани различни върхове в страната, но на всички подходящи за астрономически наблюдения точки вече са били издигнати параклиси или храмове, припомни проф. Богомил Ковачев. До купола на Рожен също има параклис, така че наука и религия са съжителствали на върха дори по времето на атеизма.

Първото огледало на телескопа, произведен в заводите "Карл Цайс" /Йена/ е подменено още преди да се пусне в експлоатация обсерваторията, разказват участници в изграждането на НАО "Рожен". При тестовете на място огледалото показало параметри, по-лоши от изискванията в договора, което наложило доставката на ново.

Нощното небе на Рожен напоследък се замърсява от светлините на осветените писти на Пампорово, оплакват се астрономи. Осветеността на курорта сериозно затруднява наблюденията от обсерваторията през зимния период.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg