Перуджа - живописната столица на италианския регион Умбрия, ври и кипи от подготовката за голямото празнично събитие, посветено на шоколада.

Пролетното издание на Международния фестивал се провежда за втора година и е вдъхновено от предстоящите Великденски празници и вкусните шоколадови традиции, свързани с тях.

Организаторите предвиждат да изненадат посетителите с богата програма, включваща не само дегустация на всякакви видове и форми от какаовото изкушение, но и различни игри, спортни активности и дори туристическа обиколка на забележителностите в града.

Акцент тази година е и стремежът към устойчивост и опазване на планетата. Затова всички листовки, програми и рекламни брошури за фестивала са отпечатани на екологичната хартия Crush Cacao, произведена от люспите на какаовите зърна и използвана и за опаковки на продуктите на Eurochocolate, главен организатор на събитието.

Натуралното какао е супер храна за мозъкаНасърчава ефективната мозъчна дейност и помага в борбата със стреса, а също така е важен източник на минерали и фибри

Шоколадовият фестивал е и партньор на проекта zeroCO2. Всеки потребител, който прояви инициатива в подкрепа на каузата за повече дървета и се регистрира в специалната кампания на zeroCO2 с кода на Eurochocolate, ще получи награда по време на събитието. За всяко какаово дърво, което потребителите изберат, Eurochocolate се ангажира да засади кедрово дърво - горски вид, под чиято сянка какаовите растения намират идеалното си местообитание.

Шоколад от най-високо качество и незабравими тематични дейности ще посрещнат верните любители на сладкото изкушение.

В изложението ще участват 45 от най-големите производители на шоколадови продукти. Предвиден е богат календар за дегустации, кулинарни шоута и семинари. А тези, които се изморят, ще могат да си починат в уютния Овален бар на Domiziani. В тази зона ще бъдат представени ексклузивни маси и столове с форма на яйце, изработени от компанията.

Шоколадова лаборатория ще очаква гурме ценителуте за сладки срещи отблизо под експертното ръководство на майстори сладкари и шоколатиери.

Като арена на най-различни вкусове столицата на Умбрия ще предложи неповторими съчетания, в които отличните местни продукти на региона се срещат с шоколада. Публиката ще може да наблюдава на живо приготвянето на шоколадови пралини с вино, картофи, лимец и дори трюфели, а след това и ще ги дегустира.

Колко често трябва да ядем шоколад?Учените смятат, че редовната консумация на какаови флавоноиди може да е един от малкото фактори, които обясняват когнитивните ползи от шоколада

Особено внимание в програмата е отделено за най-малките посетители. 10 зони Choco Funny ще съчетават игра и образование.

Началото ще бъде поставено с пътешествие до далечните земи на какаото, организирано от Еквадорската асоциация на производителите на какао UNOCACE, която ще поведе малките изследователи в откриването на света на какаото, за да ги запознае с произхода на шоколада.

От теория към практика ще се премине благодарение на Piantala: градина с истински какаови растения. Тук всеки посетител ще може да засади свое собствено какаово семе и да се върне у дома със сладък подарък.

Безброй забавни игри ще бъдат провокирани от неизчерпаемата енергия, чийто източник е шоколадът. От "Лов на яйца" в търсене на поне четири яйца с различни цветове, скрити в градината на Eurochocolate, до "Стрелба с яйца", при която трябва да се уцели оригинална тематична мишена, през "Риболов на яйца" в малкия воден басейн в градините на фестивала до "Маратова" - забавно състезание с чували, използвани за пренасяне на какао.



Ще има и Шокобоулинг - оригиналната боулинг алея с великденски яйца вместо кегли, в която можете да предизвикате приятелите си в най-вкусното състезание.

Известните монаси от Асизи със своята марка Ora et Labora ще предлагат продукти на древната монашеска традиция като олио, конфитюри, бисквити и бира. Проектът, дело на монахините от бенедиктинския манастир "Сант'Анна" в Бастия Умбра, вече обединява около 20 манастира, а приходите от продажбата на продуктите им са предназначени за помощ на хора в затруднено положение.

Едно от най-специалните събития - Caccia al Tesovo е специално замислено с цел опознаване на Перуджа и включва 5 маршрута в исторически квартали на града: Порта Соле, Порта Сан Пиетро, Порта Ебурнеа, Порта Санта Сузана и Порта Сант'Анджело. През двата уикенда на събитието са предвидени и туристически обиколки в центъра на града с местен екскурзовод.

Девет замъка в Италия, превърнати в хотелиТук ще се почувствате като крал или кралица

Началото на Международния пролетен фестивал в Перуда е утре - 24 март и ще продължи до 2 април.

Перуджа отдавна си е спечелил славата на шоколадов център за Европа. Уникалните продукти – всякакви видове и размери шоколади, бонбони и сладкиши, които се произвеждат в емблематичната фабрика, съблазняват туристи от цял свят по всяко време на годината.