Вятърната енергия в Шотландия вече стига за всички домове по две

2291
Вятърната енергия в Шотландия вече стига за всички домове по две

© Pixabay

Вятърните турбини в Шотландия са генерирали 9 831 320 мегаватчаса електроенергия в периода януари – юни 2019 г., обявиха от подразделението на Световния фонд за природата в страната.

Данните, които са предоставени от WeatherEnergy, означават, че шотландският вятър е генерирал достатъчно електроенергия, за да захрани еквивалента на 4.47 млн. жилища за период от шест месеца. Това е почти два пъти колкото броят на жилищата в Шотландия.

“Навсякъде из страната извличаме ползи от по-чистата енергия, а същото важи и за климата,” казва пред CNBC Робин Паркър от Световния фонд за природата в Шотландия .


“Тези данни показват, че използването на потенциала на вятъра в Шотландия може да осигури чиста, зелена електроенергия за милиони жилища не само в страната, но и в Англия,” добавя Паркър.

Шотландското правителство иска до 2030 г. да произвежда половината от изразходваната енергия в страната от възобновяеми източници. То също така си е поставило за цел “почти изцяло” да декарбонизира енергийната система до 2050 г.

Като цяло Европа е дом на едни от амбициозните проекти за вятърна енергия. През септември 2018 г. в Ирландско море официално бе открита вятърната електроцентрала Walney Extension.

С общ капацитет от 659 MW, това в момента е най-голямата офшорна вятърна ферма. Тя е способна да захранва близо 600 000 домове във Великобритания, според датската енергийна компания Orsted.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg