Японски град поиска от жителите си да бъдат бдителни, тъй като смъртоносна порция от деликатесната риба фугу е попаднала в търговската мрежа, съобщава The Telegraph.

Наричана най-смъртоносния деликатес в света, рибата трябва да се консумира само и единствено с отстранен черен дроб, тъй като той съдържа потенциално смъртоносна отрова, която е 1200 пъти по-силна от цианида.

В местния супермаркет в град Гамагори са попаднали пет порции фугу, чийто черен дроб не е отстранен. Три от тях са открити, без никой да пострада, но местонахождението на останалите две не е известно.

Местните власти предупредиха населението да не консумира деликатеса, докато липсващите отровни части не бъдат открити. Предупреждението е излъчено по високоговорители в града.

"Призоваваме жителите да избягват да ядат фугу, използвайки аварийната осведомителна система на града", съобщава служител пред АФП.

Подготовката на рибата за консумация трябва да бъде изключително прецизна, тъй като и най-малката грешка може да доведе до смъртта на консумиращия я.

Регистрират се по няколко случая на отравяне с фугу в страната на година, но не всички са фатални. Това обаче не отказва любителите на скъпото сезонно зимно ястие, което се яде сурово като сашими или приготвено в супа.

Необходим е специален лиценз за подготовка на рибата за консумация, тъй като черният дроб, яйчниците и кожата й съдържат смъртоносния тетродотоксин, а главните готвачи се нуждаят от тригодишно специализирано обучение, за да я включат в менютата си.

Този токсин може да парализира нервите и да спре работата на белите дробове, убивайки човек за минути, ако концентрацията му е достатъчна.

Първата индикация, че човек страда от отравяне с фугу е изтръпване на устните.

Учените успяха да отгледат нетоксична риба фугу през 2009 г., но тя не стана особено популярна, тъй като люботелите й смятат, че опасността от консумацията на деликатеса е част от неговия чар.