Калорийното съдържание в ястията в ресторантите във Великобритания е "прекалено високо", а традиционните ресторанти са по-нездравословни от веригите за бързо хранене, предполагат резултатите от ново проучване на BMJ, цитирани от BBC.

Здравни експерти твърдят, че ястията не трябва да надхвърлят 600 калории, но според това проучване те съдържат средно 1 033 калории в традиционните ресторанти и 751 калории в заведенията за бързо хранене.

Учени от Университета на Ливърпул са анализирали хиляди ястия от ресторанти, като Hungry Horse и McDonald's.

Според тях резултатите са повод за притеснение.

Авторите на проучването са прегледали над 13 500 ястия в менютата на 21 традиционни ресторанта и шест вериги за бързо хранене.

Близо половината от тези ястия са съдържали по 1 000 килокалории или повече.

Едва 1 на всеки 10 от прегледаните ястия е било класифицирано като здравословно, или с по-малко от 600 килокалории, както се препоръчва от Public Health England.

Близо половината от ястията пък са съдържали по 1 000 килокалории или повече.

В анализа дори не са включени напитките, ордьоврите, десертите и нещата, които хората поръчват допълнително.

Ресторантите Hungry Horse имат най-високо средно калорийно съдържание - 1 358 килокалории.

Вериги, като Flaming Grill, Stone House и Sizzling Pubs, не изостават далеч назад със средно 1 200 килокалории на ястие.

KFC оглавява подреждането при веригите за бързо хранене със средно 987 калории на ястие. Средното съдържание при Burger King, McDonald's и Subway е около 700 килокалории.

Как изглеждат 1 200 калорииТова е средното количество, което трябва да приемате, ако искате да отслабнете


Дори когато проучването сравнява сходни ястия, калорийното съдържание в традиционните ресторанти е по-високо.

Бургерите в ресторантите са съдържали средно с 414 килокалории повече от тези в заведенията за бързо хранене, докато салатите са били със 142 килокалории повече.

Размерът на порциите, използваните съставки и начините на приготвяне обясняват разликата, но според доктор Ерик Робинсън, един от авторите на проучването, хранителната индустрия трябва да направи промени.

Британското правителство в момента води консултации по план за въвеждане на задължителното предоставяне на информация за калорийното съдържание в ресторантите, местата, където се готви храна за вкъщи, и кафенетата, който вероятно ще бъде завършен през новата година.

Проучването е разчитало на информация, предоставена онлайн от веригите ресторанти във връзка с калорийното съдържание. Много малко от ресторантите предоставят информация за калориите в менютата си на място.

Според авторите на проучането, в момента е възможно веригите за бързо хранене да предлагат повече по-нискокалорични ястия, след като бяха подложени на натиск за това.