Явлението велика овча паника, заради което животните полудяват

3179
Явлението велика овча паника, заради което животните полудяват

© Pixabay

Овцете са известни като плахи и нервни животни, които могат лесно да се стреснат.

Но каква мистериозна провокация може да накара хиляди овце да загубят ума си изведнъж? Този въпрос обърква учените от години.

Първата широко регистрирана паника при овцете се случва през нощта на 3 ноември 1888 г. в Оксфордшир. Около осем часа десетки хиляди овце на огромна площ, разположена около град Рединг, импулсивно и едновременно полудяват.


Те пробиват своите кошари и обори и се измъкват на открито, унищожайки имущество и събаряйки огради, разказва Amusing Planet.

На следващата сутрин те са открити разпръснати на няколко километра от родните си полета. Някои от тях все още са задъхани от ужас.

В писмо до редактора на регионално списание двама местни фермери описват инцидента, надявайки се, че някой да може да предложи обяснение.

Възможността за умишлени човешки действия е изключена, тъй като засегнатата зона е твърде голяма и би било невъзможно да бъде организирана координирана атака в няколко села.

Другото обяснение включва някакъв атмосферен феномен, който да изплаши животните, например със силна светлина. Но през тази нощ не е регистрирано никакво извънредно метеорологично събитие, като метеоритен дъжд или падащ метеор, освен че е „много тъмна нощ“ с възможност за гръмотевична буря.

Но могат ли мракът и мълнията да предизвикат такава паника сред овцете?

Кокаинът в Темза прави змиорките хиперактивниЛондончани вземат толкова много кокаин, че наркотикът може да бъде открит в река Темза

Същите събития се повтарят отново през следващата година недалеч от Рединг, а четири години по-късно - през 1893 г., се наблюдава още една паническа атака сред овцете. Отново епицентърът й е в Оксфордшир, в северната и средната част на окръга, но последиците от нея са усетени и в съседните окръзи.

Никой от живеещите в района обаче не е усетил земетресение или видял падащ метеорит, като цяло нощта е спокойна. Така че идеята, че тъмнината дезориентира животните излиза на дневен ред.

Естественикът Оливър Аплин проявява особен интерес към инцидента през 1893 г. и започва цялостно разследване. Според него животните виждат отлично в обикновените нощи, но в изключително тъмни нощи те вероятно се чувстват като в капан и са завладени от чувство на безпомощност.

Животните, натъпкани в малки кошари, започват да се бутат една в друга и да се стряскат. Това задейства ефекта на доминото. Не след дълго страхът от неизвестното кара цялото стадо да се побърка.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg