За какви научни постижения бяха връчени Антинобеловите награди тази година?

2189
За какви научни постижения бяха връчени Антинобеловите награди тази година?

© YouTube.com

Експеримент, при който носорози са провесени от хеликоптер с главата надолу, за да се види какъв ефект ще окаже това върху животните, получи една от тазгодишните Антинобелови награди.

Сред останалите лауреати на пародийните награди са научни екипи, които са изследвали бактериите в дъвки, залепени по тротоарите и как могат да бъдат контролирани популациите от хлебарки на подводници.

Антинобеловите награди не са толкова популярни колкото истинските Нобелови награди, но имат собствена церемония. Тази година обаче церемонията, която традиционно се провежда в Харвардския университет, беше онлайн заради ограниченията, свързани с COVID-19. 


От научно-хумористичното списание „Анализ на невероятните изследвания“, което организира церемонията, казват, че Антинобеловите награди първо би трябвало да накарат човек да се засмее, а след това да се замисли.

Изследването на носорозите, което тази година печели наградата в категорията Транспорт, прави точно това. Има ли нещо по-глупаво от това да оставите 12 носорога да висят с главата надолу в продължение на 10 минути?

Ветеринарят Робин Радклиф и неговите колеги обаче правят точно това в Намибия, защото искали да установят дали това по някакъв начин вреди на здравето им, ако висят с главата надолу на въже от хеликоптер.

Това е метод, който се използва все повече в африканските резервати за преместването на носорози между области с разпокъсано местообитание.

Никой обаче не бил проверил дали сърцата и белите дробове на упоените животини могат да понесат летенето с главата надолу, казва Радклиф.

"Намибия не е първата държава, която мести носорози с главата надолу, но пък бяха първата държава, която направи реши да установи дали това е безопасно за животните", казва той пред BBC.

Така екипът на Робин и министерството на околната среда, горите и туризма на Намибия провесват 12 упоени черни носорози за краката от кран, за да установят как реагира организма им на този експеримент.

Оказва се, че животните се справят много добре. Всъщност, дори става ясно, че носорозите се справят по-добре в тази необичайна позиция, отколкото в позицията, при която са легнали настрани, която нарушава кръвообращението им и може да доведе до поражения върху мускулите им заради тяхното голямо тегло.

Традиционно някои от Антинобеловите награди се връчват от истински нобелови лауреати, в това число Франсис Арнолд (Химия, 2018 г.), Карл Уиман (Физика, 2001 г) и Ерик Маскин (Икономика 2007 г.).

Победителите в церемонията по Антиоскарите получават трофей, който трябва да принтират и сглобят сами от PDF файл и парична награда под формата на фалшива банкнота от 10 трлн. зимбабвийски долара.

Ето го и пълният списък с Антинобеловите награди за 2021 г.:

Антинобелова награда за биология: Сузане Шуц, за анализирането на вариациите на мъркане, бърборене, трептене, мърморене, мяукане, стенене, скърцане, съскане, виене, ръмжене и други начини на комуникация между котка и човек.

Антинобелова награда за екология: Лейла Сатари и колеги за използването на генетичен анализ за установяването на различни видове бактерии, които се намират в изхвърлени на улицата дъвки в различни държави.

Антинобелова за химия: Йорг Викер и колеги за химически анализ на въздуха в киносалони, с цел установяване дали миризмите, отделяни от аудиторията, отразяват надеждно нивата на насилие, секс, антисоциално поведение, употреба на наркотици и лош език във филма, който аудиторията гледа.

Антинобелова награда за икономика: Павло Блаватский за откритието, че наднорменото тегло на политиците може да бъде добър индикатор за нивата на корупция в дадена държава.

Антинобелова награда за медицина: Улкай Джем Бюлют и колеги за демонстрацията, че сексуалните оргазми могат да бъдат също толкова ефективни за подобряване на дишането през носа, колкото и лекарствата за отпушване на носа.

Антинобелова награда за мир: Итън Бесерис и колеги за изпробването на хипотезата, че лицевото окосмяване се е появило при хората, за да може да се защитават от удари в лицето.

Антинобелова награда за физика: Алесандро Корбета и колеги за провеждането на експерименти, които да установят защо пешеходците не се блъскат постоянно в други пешеходци.

Антинобелова награда за кинетика: Хисаши Мураками и колеги за провеждането на експерименти, които да установят защо пешеходците понякога се блъскат в други пешеходци.

Антинобелова награда за ентомология: Джон Мълренън-младши и колеги за проучването си "Нов метод за контрол на популациите от хлебарки на подводници ".

Антинобелова за транспорт: Робин Радклиф и колеги за експерименталното определяне дали е по-безопасно носорозите да бъдат транспортирани във въздуха с главата надолу.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg