За какво са полезни ядките макадамия?

4540
За какво са полезни ядките макадамия?

Макадамиевите ядки са с високо съдържание на здравословни мазнини и могат да бъдат в помощ на тези, които се опитват да отслабнат. Една порция ядки от макадамия съдържа диетични фибри, протеин, манган, тиамин и мед.

Съдържанието на мазнини в макадамията е по-високо от това на други ядки, като бадеми, кашу и орехи, но повече от 75 процента от мазнините са мононенаситени, които са полезни за здравето.

Макадамиевите ядки съдържат малко над 1 гр естествена захар, т. е са с нисък гликемичен индекс. И това са само малка част от полезните факти за тази вкусна ядка, ето още причини да я включим в диетата си.


1. Понижават риска от сърдечни заболявания

Според проучвания редовната консумация на ядки макадамия може да намали рисковите фактори за сърдечни заболявания. При мъже с висок холестерол е установено, че след 4 седмици консумация на ядки от макадамия, те имат по-ниски рискови фактори за коронарна болест. През 2015 г. е установено, че яденето на ядки понижава "лошия" холестерол и триглицеридите.

Замяната на наситените мазнини с мононенаситени и полиненаситени мазнини, като тези, присъстващи в ядките, повишава нивата на липопротеин с висока плътност (HDL) или "добър" холестерол, според някои проучвания.

2. Те подобряват метаболитния синдром и диабета

Метаболитният синдром е група от състояния, които водят до увеличаване на риска от диабет, инсулт и сърдечни заболявания. Метаболитният синдром включва високо кръвно налягане, висока кръвна захар, ниски нива на HDL холестерол, високи триглицериди и излишни мазнини в корема.

Мазнините, които се съдържат в ядките макадамия, помагат за понижаване на риска от метаболитен синдром или намаляват неговия ефект при хора, които вече го имат.

3. Те могат да предотвратят рака

Макадамиевите ядки съдържат вид витамин Е, наречен токотриеноли, който се отличава с мощни противоракови способности. Те също така съдържат растителни съединения, наречени флавоноиди, които са важни за борба с рака. 

4. Те защитават мозъка

Освен потенциалната си способност за борба с рака, токотриенолите имат и мозъчно-защитни ефекти. Според проучване богата на токотриенол добавка помага за защита на мозъчните клетки от ефектите на глутамат, който може да играе роля в развитието на болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

5. Те могат да предотвратят наддаването на тегло

Макадамиевите ядки и тяхното масло са едни от най-богатите източници на палмитоленова киселина, мононенаситена мазнина, наречена още омега-7. Изследвания показват, че храненето на мишки с масло от макадамия като добавка намалява размера на мастните им клетки след 12 седмици.

6. Те потискат глада

Ядките на макадамия съдържат протеин, голямо количество полезни мазнини и фибри. Заедно тези хранителни вещества могат да помогнат на човек да се почувства сит за по-дълго време. Мазнините отнемат повече време за усвояване, а протеините и фибрите помагат да се предотвратят пиковете в кръвната захар, които ни карат са чувстваме глад.

Странични ефекти от яденето на ядки от макадамия

Въпреки че ядките от макадамия могат да бъдат част от здравословната диета, трябва да се имате предвид и следните факти:

Те са калорични

Макадамиевите ядки са калорични, а някои пакетирани видове могат да съдържат допълнително масло, сол или захар. Една чаша, или 132 гр макадамия, съдържа близо 950 калории, което може да е половината от дневните нужди на човек от калории или повече.

Въпреки това стандартният размер порция е 30 гр, което е далеч по-малко от 1 чаша и съдържа около 200 калории. Те са много вкусни и затова си отмервайте, за да не прекалите.

Изпичането им може да намали хранителните им вещества

Ядките могат да се консумират сурови или печени. Все пак изберете първите, тъй като при печене, особено при по-висока температура, може да се намали съдържанието им на хранителни вещества.

Хората с алергии трябва да ги избягват

Алергиите към подобни ядки са сериозни и могат да бъдат опасни за живота. Дори вдишването на малки частици от ядката може да бъде достатъчно, за да предизвика алергична реакция при някои хора. Хората с алергии към ядки трябва да избягват макадамията напълно.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg