За колко време кола, паркирана на слънце, може да убие дете?

7034
За колко време кола, паркирана на слънце, може да убие дете?

© Pixabay

През последното десетилетие близо 750 деца са загубили живота си, след като са оставени в гореща кола. Ново проучване ни показва, че това може да се случи много по-бързо, отколкото предполагаме.  

В горещ ден кола, изложена на пряка слънчева светлина, може да достигне температури във вътрешноста, опасни за детето, за около час, според доклад, публикуван в списание Temperature.

Дори и превозното средство да е паркирано в сенчеста зона, то може да се затопли до рискови нива след около два часа, се казва в проучването, цитирано от списание Time.


Децата са особено податливи на топлинен удар. Тяхната температура се покачва по-бързо от тази на възрастните, а телата им се охлаждат по-бавно. Освен това те не могат да реагират при извънредна ситуация и да напуснат автомобила.

За целите на изследването учените приемат, че дете е изложено на риск от екстремни заболявания, свързани с горещината - те настъпват, когато тялото не може да регулира температурата си, което може да доведе до органна недостатъчност, увреждане на мозъка и смърт - при телесна температура 40 градуса и повече.

За да се определи колко време ще отнеме вътрешността на превозното средство да достигне опасни температури, изследователите паркират три двойки идентични коли - четири сребристи автомобила, от които два са седани, и два бели минивана, на слънчеви и сенчести места на паркинг в Аризона няколко пъти през юни и юли.

Те измерват топлинните ефекти вътре в автомобилите и сравняват резултатите с изчисленията за това как хипотетично високите температури ще засегнат тялото на едно 2-годишно момче.

Откриват, че на вановете им отнема най-дълго време да се нагорещят, а при по-малките автомобили този период е по-кратък. Средно температурата в автомобила след един час на слънце е 46 градуса, а таблото, седалките и воланът са още по-горещи.

Тези места могат да се похвалят с най-доброто време в света Всеки има различна представа за хубаво време

След един час на сянка във вътрешността на автомобила е средно 37 градуса. Това означава, според изследователите, че вътрешната телесна температура на детето може да достигне опасни нива след около час в кола, паркирана на слънце и след около две часа в превозно средство, паркирано на сянка.

Докато действителните ефекти биха се различавали в зависимост от детето, колата и температурата навън, изследването подчертава значението на превенцията - никога не оставяйте без надзор деца в превозно средство.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg