За пръв и последен път: Кометата Леонард видима от Земята през декември

2524
За пръв и последен път: Кометата Леонард видима от Земята през декември

© Pixabay

Новата комета Леонард, която беше открита през януари тази година, ще може да се види в първата десетдневка на декември рано сутрин.

Това обяви физикът в Института по астрономия при НАО-Рожен при БАН Пенчо Маркишки.

Той е направил и карта, в която означенията са във формат месец-дата, съобщава вестник Монитор.


Прогноза

„Прогнозната й яркост е около 4 mag, но ще я видим. Картата е за 1 час и 10 минути преди изгрев-слънце за района на София. Тъй че... гответе се“, заяви Маркишки. На въпрос на любители дали ще може да се види без специална техника, като миналогодишната, физикът отвърна: „Ако се сбъднат прогнозите за яркост от 4 mag - да, но това не може да се предвиди сигурно. Но пък ще се вижда с бинокъл“.

Негов колега уточни, че при кометите винаги трябва да се има едно наум, защото точно когато стават видими и току вземат, че се разпаднат. „Да, а най-добре са видими тези, които изхвърлят голямо количество прах и формират голяма прахова опашка. Няма обаче как да се предвиди коя комета колко прах ще изхвърли“, обясни още Маркишки.

Оумуамуа не е нито астероид, нито комета. Дело на извънземните ли е?Оумуамуа - първият по рода си

Точка

Кометата C / 2021 А1 (Леонард) е открита от астронома Грегъри Леонард на 3 януари 2021 г. в обсерваторията Mount Lemmon, разположена североизточно от град Тусон (Аризона, САЩ). Когато Леонард за първи път видял кометата, тя е била изключително слаб, малък небесен обект, движещ се на около 5 астрономически единици от Слънцето (астрономическата единица е равна на средното разстояние на Земята от Слънцето – 149,565 милиона км).

През март тя е минала между орбитите на Юпитер и Марс, а своят апогей перихелий, тоест най-близката точка на орбитата си до Слънцето, ще е на 3 януари 2022 г. Затова с всеки изминал ден небесният пътешественик става все по-светъл. Орбитата на кометата предполага, че тя ще премине относително близо до Венера на 18 декември 2021 г.

Орбита

Интересното е, че кометата Леонард има хиперболична орбита. Това означава, че щом мине покрай Слънцето, тя ще бъде изхвърлена от Слънчевата система и никога повече няма да може да бъде наблюдавана, така че възможността в края на годината ще е наистина уникална.

Орбитата на кометата показва, че C / 2021 A1 не е „нова“ за нашата система комета, идваща директно от Облака на Оорт, който представлява ледена обвивка около Слънчевата система и където по всяка вероятност се появяват кометите, преди да прелетят около Слънцето.

Кометата Леонард има затворена орбита и вероятно е посещавала околностите на Слънцето поне веднъж в миналото преди около 70 000 години.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg