За престъпниците във Венецуела патроните вече са лукс

1367
За престъпниците във Венецуела патроните вече са лукс

© Pixabay

Икономическата криза във Венецуела оказва негативен ефект и върху една неочаквана група от обществото – престъпниците, които в момента трудно си позволяват дори патрони и не могат да намерят какво да крадат, с оглед на бързо влошаващото се материално положение на хората.

От Associated Press са разговаряли с двама гангстери в Петаре - гето в покрайнините на столицата на Венецуела - Каракас, които твърдят, че в момента не могат да преживяват от обири на хората по улиците, които преди това са били печеливш източник на доходи.

Патроните се продават на черния пазар, но много улични обирджии вече не могат да си позволят цената от 1 долар, разказва престъпник, известен като "Кучето", пред AP.


Месечната заплата на средностатистическия венецуелец възлиза едва на около 6.50 долара на месец, според AP, а скачащата инфлация обезценява парите с всеки изминал ден.

"Преди с една от тези банкноти можеше да се купи пистолет," казва Кучето, показвайки 10 боливара. "Сега с нея не може да се купи нищо."

Друг гангстер, известен като "Ел Негрито," който оглавява уличната банда Лудите момчета, се оплаква, че става все по-трудно да издържа съпругата и дъщеря си с улични обири. Да похабиш патрон в днешно време си е лукс, казва той.

"Ако изпразните пълнителя си, значи сте изстреляли 15 долара," разказва той пред AP. "Ако изгубите пистолета си или ако полицията ви го вземе, тогава сте 800 долара назад."

Смъртните случаи с насилие намаляват, след като икономиката на Венецуела започна да излиза извън контрол.

През 2015 г. нивото на убийствата в южноамериканската страна беше 90 души на 100 000 жители. През миналата година е намаляло с близо 10%, въпреки че Венецуела си остава една от най-опасните страни в света.

Този спад се отдава отчасти на понижението в броя на уличните обири, тъй като просто няма какво да се краде.

Много венецуелци изпитват затруднения да плащат стоки от първа необходимост, като храна, лекарства или дрехи, и съответно имат и по-малко коли или луксозни артикули, които престъпниците могат да им отнемат. Повечето хора вече почти не използват кеш заради хиперинфлацията.

"Ако откраднат портфейла ви, вътре няма нищо",  казва обущарят Йордин Руиз пред Washington Post:

Банковите трезори в повечето случаи също са празни. Дори и ако престъпниците успеят да откраднат оттам, те няма да могат да транспортират купищата с банкноти, които биха се равнявали на значителна сума пари.

Друга причина за спада на престъпността е, че много венецуелци напускат страната. Вече над 3 милиона души са емигрирали.

Повечето от тези мигранти и бегълци са млади мъже - именно демографската група, която уличните банди набират в своите редици, пише AP. Ел Негрито също казва пред новинарската агенция, че планира да опита късмета си в чужбина.

Според Робърт Брисеньо, директор на венецуелската „Обсерватория за наблюдение на насилието“, икономическата криза засяга всички части на обществото.

"В днешно време никой не се справя добре — нито честните граждани, които създават богатството, нито престъпниците, които ги обират," казва той пред AP.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg