За силната връзка между спорта и алкохола

3368
За силната връзка между спорта и алкохола

За много хора работата на открито и алкохолът вървят ръка за ръка. Спортните отбори и партньори в тренировките празнуват победите си, скърбят за загубите си или отбелязват края на сезона с бира или три.

Бирата всъщност осигурява голяма част от някои течности, приемани след тренировка. Спорен е обаче въпросът дали физическата активност кара хората да пият или обратното - алкохолът насърчава хората да тренират.


Някои от последните проучвания показват, че спортуването се влияе от това кога и колко пие човек. Всъщност последното дори може да определи дали изобщо хората спортуват.

Вижте още: 9 типа поведение, които ви карат да изглеждате глупаво

Според резултатите от по-стари изследвания по темата мъжете и жените, които определят себе си като умерени консуматори на алкохол – по едно питие средно на ден, е два пъти по-вероятно да по-тренират редовно от пълните въздържатели от алкохол.

Проучването обаче не отчита възрастта и пола на участниците в него. Освен това разчитат на собствената им преценка за това дали има връзка между спортните им занимания и консумацията на алкохол. Така например някои от тях може да е тренирал в четвъртък, а в петък да се е почерпил с алкохол с приятели, но да не е посочил, че има връзка между двете дейности.

За да открият по-ясно тази зависимост, учените от Pennsylvania State University анкетират 150 мъже и жени на възраст от 18 до 75 години, като им дават да попълнят подробен въпросник за начина им на живот. След това им предоставят приложение за смартфон, което да използват, за да записват всеки ден колко спортуват и колко алкохол консумират.

Приложението изпраща всеки ден автоматично отчет до провеждащите проучването в продължение на 21 дни. В продължение на година през различни сезони всеки участник попълвал отчетите на три пъти за 21 дни.

Така за първи път били получени недвусмислени резултати за наличието на връзка между спортуването в даден ден и последващата консумация на алкохол, особено ако някой тренирал повече от друг път. „Хората пият алкохол повече от обикновено в дните, в които имат по-голямо от обикновеното физическо натоварване“, показват резултатите от проучването.

Тази връзка се оказала вярна през всички сезони от годината, при двата пола и независимо от възрастта. За щастие, проучването не показало, че спортуването води до пристрастяване или прекаляване с алкохола.  Много рядко по време на изследването се случвало някой да прекали с него, за което учените определят границата от 4 питиета за жените и 5 за мъжете. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg