За трети път тази година - петък 13-ти

1923
За трети път тази година - петък 13-ти

Доказано е, че фаталната 13-а дата се пада поне веднъж и най-много три пъти годишно. 13 ноември, петък е третата след 13 февруари и 13 март тази година. За суеверните фаталната дата е истинско изпитание - те постоянно са нащрек за странни поличби, боят се от пътувания.

В повечето случаи това са хората, които се страхуват от черна котка, а и ако пресече пътя им, заобикалят през три улици. Страхът от петък 13 дори си има име и собствено научно название - трискаидекафобия.

Последните проучвания обаче показват, че хората стават все по-малко суеверни по отношение на "нещастния" петък 13-ти. Според едни нарочената за зловеща комбинация е свързана с Библията - Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда Искариотски, който се смята, че е предал Исус, е 13-ят апостол.

Според други суеверието започва на 13 октомври, петък, през далечната 1307 г. Тогава френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всякакви смъртни грехове, включително и магьосничество. Въпреки различните интерпретации обаче е факт, че и до днес мнозина потръпват, когато 13-ия ден от месеца съвпадне с петък.

Денят Петък, 13-и е наричан още „черен петък", от незапомнени времена досега продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първобитен страх. На тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото.

Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа.

Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък, 13-и измъчва между 17 и 21 млн. американци.

Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. Една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет.

Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък, 13-и. Страхът от петък, 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък, 13 и страх на гръцки).Въпреки всичко много от хората по цялото земно кълбо продължават да вярват в този ден.

Мит, реалност или просто втълпения от разни хора, този ден съществува и се вярва в него. Факт е, че небостъргачите нямат 13-ти етаж, хотелите - 13-та стая, самолетите 13-ти ред и т.н. В училище все пак не са отменили 13- ти номер, пък учениците завършват, както и не са отменени ражданията в тези дни. Може би родените на тази дата, а и в петък са по-мъдри и не са фаталисти.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg