Мнозина отдават дълголетието и здравето на китайците на тяхната традиция за пиене на чай и това не е случайно.

Ако повечето хора консумират една или две чаши на ден, китайците се отнасят с него като с вода, пиейки го през целия ден.

Днес има повече от 1500 вида чай, а те могат да бъдат класифицирани в 4 основни разновидности: оолонг, бял, зелен и черен чай.

Черният чай идва от същото растение, като другите сортове, но се приготвя по различен начин. Докато листата в зеления чай се приготвят на пара веднага след прибирането на реколтата, тези на черния се оставят да се окислят и да покафенеят.

Този допълнителен процес на окисляване им позволява да развият определени съединения, които им придават отличителния цвят и вкус.

Ето още интересни факти за черния чай.

  • На Запад предпочитат повече черния чай, докато на изток зеленият чай е най-предпочитаната напитка.
  • В Китай черният чай се нарича „червен чай“.
  • Черният чай е най-популярният сорт чай - той заема около три четвърти от консумацията на чай в света.
  • Когато се съхранява правилно, черният чай не губи вкуса си в продължение на много години. Това е основната причина, поради която в миналото се търгува много, а през 1800 г. дори е използван като валута от сибирци, монголци и тибетци.
  • Съдържанието на кофеин в черния чай е ниско - 40 mg на чаша. Чаша сварено кафе съдържа от 85 до 200 mg.
  • Ползите на черния чай за здравето идват от флавоноидите - антиоксиданти, които помагат да се неутрализират клетъчните щети, причинени от свободните радикали. Научни изследвания показват, че консумацията на 3 или повече чаши на ден значително намалява риска от инфаркт и инсулт, а също така понижава нивата на лошия холестерол в организма.
  • Пиенето на черен чай след обилно хранене може да помогне за неутрализиране на неблагоприятните ефекти от много мазна храна.
  • Черният чай е едновременно нискокалоричен - една чаша съдържа само 2 калории.
  • Приготвянето на черен чай на по-високи температура води до отделяне на повече антиоксиданти. В идеалния случай трябва да се вари близо до точката на кипене, на деветдесет градуса.
  • Добавянето на мляко в чая намалява неговия антиоксидантен потенциал.
  • Триста и четиридесет пакета черен и зелен чай са хвърлени в морето по време на Бостънското чаено парти - акт на протест, проведен от американците срещу британското правителство през декември 1773 г.