Днешният 11 юли е определен като Световен ден на шоколада.

Празникът възниква за първи път във Франция, като постепенно придобива популярност и в останалите страни от Европа, сочи справка в Wikipedia.

Вижте няколко забавни факта за сладкото изкушение, с които ще отбележим днешния му празник:

Необходими са 400 какаови зърна, за да се получи един килограм шоколад.

Всяко какаово дърво произвежда приблизително 2500 зърна. Тези дървета обаче са толкова деликатни, че земеделските стопани губят средно 30% от реколтата си всяка година.

Theobroma Cacao е дървото, от чийто зърна се произвежда шоколад, а името му означава "храна на боговете".

В Западна Африка има приблизително 1.5 милиона ферми за какао. 70% от какаото идва именно от там. То се отглежда на ръка, в малки семейни стопанства.

Кот д'Ивоар е най-големият производител на какао, който осигурява приблизително 40% от световните запаси.

Една средна порция млечен шоколад се съдържа приблизително същото количество кофеин, колкото в чаша кафе без кофеин.

Проучванията показват, че една от основните наситени мазнини в шоколада не повишава нивото на холестерола, което означава, че консумацията му в умерени количества не носи вреда на организма.

Бенджамин Франклин продава шоколад в печатницата си във Филаделфия, според candyusa.com.

Цената на какаото може да варира ежедневно, засягайки доходите на земеделските производители.

Какаовите зърна са толкова ценни в древността, че са използвани като валута.

В зестрата на испанските кралски особи влизали и какаови торти.

Ацтекският император Монтесума пиел по 50 чаши какао на ден от златен потир.