Загадките на най-старата ДНК в света

6075
Загадките на най-старата ДНК в света

ДНК на 400 000 г. е открита в древна бедрена кост. Костта е открита в известната "Яма с кости" в Испания, където са открити останките на 28 хора от древността.

Резултатите са объркващи и повдигат повече въпроси, отколкото отговори за изключително сложното ни родословни дърво.

Останките на този древен човек от пещера близо до северния испански град Бургос бяха извадени и сглобявани в продължение на повече от две десетилетия. Това е един от най-богатите ансамбли от човешки кости от този етап на човешката еволюция от епохата на средния плейстоцен.


За да достигнат до ямата, учените е трябвало да пълзят стотици метри в тесни пещерни тунели. Телата вероятно са събрани там умишлено, а причината за тяхната смърт е неясна.

Фосилите вероятно съдържат характерни за неандерталците черти и принадлежат към древния вид на Хайделбергския човек.

Тенденцията ДНК да се разпада с течение на времето означава, че преди не е било възможно проучването на генетиката на подобни древни членове на човешкото семейство, съобщава БГНЕС.

Учените са успели да сглобят почти пълна последователност на митохондриална ДНК от древна бедрена кост. Сравненията на генетичния код с този на други хора, древни и модерни, предизвика изумление.

Вместо да покажат връзка между испанските черти и неандерталците, както се е предполагало заради общи физически характеристики, митохондриалната ДНК е най-близка до материал на 40 000г. от Сибир.

Денисовите човеци са сестринска на неандерталците, с различни генетични характеристики. Идентифициран само от ДНК, извлечена от малък пръст и зъб, те са "геном в търсенето на фосили", защото няма значителни останки от представителите на тази група.

Учените са открили, че човекът от Ямата с костите има общ прародител с денисовите човеци преди 700 000 години. Денисовият човек е биологичен вид от род Хора, който все още не е открит.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ITT
# 0
11:12 | 6 December 2013
Автора да си погледне още един път какво е фосил.
D:
# 1
10:12 | 6 December 2013
Хората живеят на земята от милиони години и тяхната алчност не един път е била причина за почти пълно унищожение на живота ! Причинените от тях катаклизми са почти унищожили много човешки цивилизации а от преживелите ги са се зараждали нови все от начало ! Човешката алчност води необратимо и днешната цивилизация към гибел ! Въпрос на време е термо-ядрения комфликт и повторението на цивилизационният цикъл !
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg