Загубата на доверие удари IPO-то

666
Загубата на доверие удари IPO-то

Глобалното набиране на средства пада до най-ниското си равнище от повече от пет години насам, като колебанията на фондовите борси карат компаниите да избягват пазарите.

Според данните, публикувани днес, броят на първоначалните публични предлагания (IPO) в целия свят паднаха до 159 през третото тримесечие на годината, като те са набрали 13.1 млрд. долара - най-ниското ниво от второто тримесечие на 2003 г.

Данните, събрани от Ernst & Young, показват, че спадът е още по-очевиден във Великобритания, където има само пет листвания по време на тримесечието. Нито едно не е било на основния пазар, а петте предлагания на Aim-сегмента са събрали 134 млн. долара. През предишното тримесечие 18 компании набраха 5.1 млрд. долара.

Нийл Пати, съдружник в Ernst & Young, заяви, че спадът е разбираем, като се има предвид икономическата несигурност.

"Фирмите, които са възнамерявали да търсят финансиране чрез пазара, в последно време са оставили плановете си на изчакване, докато се появят знаци за възстановяване на пазара“, коментира още той.

Пати добавя: "Алтернативни източници на финансиране са достъпни за растеж и за оцеляване, но те също стават трудни за намиране."

Последният спад за тримесечието продължава пониженията от предишните месеци. През първите три тримесечия на 2008 г. е имало 676 IPO-та, набрали 92.5 млрд. долара.

Това е по-малко от половината за първите девет месеца на 2007 г., когато 1388 фирми са набрали 185 млрд. долара.

Спадът изглежда не произтича от липсата на търсене, а от загубата на доверие. Данни от Dealogic показват, че 242 IPO-та са отложени или оттеглени през 2008 г. срещу 169 през цялата 2007 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...