Наистина ли закуската е най-важното хранене за деня? Да, сочи изследване на ендокринолози. Според тях един геврек сутрин не е достатъчен. Обилната закуска е най-полезна, категорични са учените.

Изследванията ни показват, че това, което изядем на закуска, независимо колко калории съдържа, провокира два пъти по-висока термогенеза, сравнено със същото количество храна, но изядено на вечеря, казва д-р Джулиан Ричър от университета Любек, Германия.

Това откритие е важно за всички хора, които подценяват значимостта на плътната закуска.

Защо? Учените дават обяснение.

Става дума за начина, по който тялото ни генерира енергия, когато обработва храната. Изследователите са наблюдавали 16 мъже, които са консумирали нискокалорична закуска и висококалорична вечеря и обратното. След висококалорична закуска се наблюдава понижаване на кръвната захар и инсулина, което предпазва човека от затлъстяване и високо ниво на кръвната захар в дългосрочен план.

Храните, които предпазват от дихателни заболяванияЯбълките държат коронавируса далече


Препоръчваме на всички хора да се наслаждават на обилна закуска, а не на голяма вечеря, ако искат да намалят телесното си тегло и да се предпазят от метаболитни заболявания, допълва Ричър.

Освен това тя казва, че нискокалоричната закуска провокира силен апетит през следващите часове от деня, който обикновено засищаме със сладко.