Червеното вино може да се окаже полезно за чревната флора, тъй като увеличава броя на полезните бактерии от различни видове, които могат да живеят там, твърдят учени.

Ползите вероятно идват от полифенолите – антиоксиданти, които се съдържат в много по-малки количества в бялото вино, бирата и сайдера, казва екипът от учени от Кингс Колидж (Лондон).

Чаша вино на всеки две седмици е достатъчна, за да направи разликата, но според учените това не е причина за алкохолни запои.

Полифенолите също така се съдържат в много плодове и зеленчуци, пише BBC.

Защо е важно?

Полифенолите, като ресвератол, който се съдържа в люспите на гроздето, са микросъставки, за които се смята, че имат ползотворни качества и действат като гориво за полезните микроби, които живеят в червата ни.

В червата ни има трилиони бактерии и други микроорганизми, а тази общност от "приятелски настроени" организми поддържа нашето здраве.

Все повече проучвания сочат, че дори малки изменения в нашата микрфлора могат да ни направят податливи на заболявания, като Синдрома на раздразнените черва, сърдечни болести и затлъстяване и дори могат да се отразят на нашето настроение и психическо здраве.

Нашият начин на хранене, начин на живот и някои лекарства, които приемаме, могат да разстроят фино балансираната екосистема на червата.

Какво е проучването?

Резултатите от проучването, обхванало хиляди хора във Великобритания, САЩ и Холандия, бяха публикувани в Журнала по гастроентерология.

На участниците са били зададени въпроси за начина им на хранене и какъв вид алкохол пият обикновено.

След това било установено, че чревната флора на употребяващите червено вино е по-разнообразна, в сравнение с тези, които не консумират червено вино.

Разнообразието нараства с увеличаването на изпиваното количество червено вино, въпреки че консумацията по една чаша на две седмици се оказва напълно достатъчна в това отношение.

Нито един от частниците не е злоупотребявал с алкохола.

Учените казват, че прекомерната употреба на червено вино не се препоръчва и вероятно ще има отрицателен ефект върху чревната флора, както и върху здравето на човек като цяло.

Какво казват експерти?

"Това е проучване с наблюдателна цел, така че не можем да докажем, че ефектите, които наблюдаваме, са вследствие на червеното вино", казва доктор Каролин льо Роа.

"Ако трябва да избирате по една алкохолна напитка на ден, би трябвало да се насочите към червено вино, тъй като то изглежда има полезен ефект върху вас и чревната ви флора, което пък може да помогне по отношение на теглото и рисковете от сърдечни заболявания.

"Не е нужно да пиете всеки ден и все още е препоръчително да употребявате алкохол умерено."

"Започваме да научаваме все повече за чревните бактерии. Това е сложна материя и имаме нужда от още проучвания, но знаем, че колкото по-голямо е разнообразието, изглежда, че това е по-добре за нашето здраве."