Защо днес е най-потискащият ден от годината?

8285
Защо днес е най-потискащият ден от годината?

© Pixabay.com

Днес е така нареченият Тъжен понеделник, който обикновено е считан за най-потискащия ден от годината.

Какво обаче е тъжният понеделник и защо е определен за най-лошия ден от годината?

Тъжният понеделник е всеки трети понеделник в първия месец от годината и през 2020 той се пада на 20 януари.

За първи път терминът се появява в прессъобщение на Sky Travel през 2005 г., като след това набира популярност сред мнозина, в това число и здравната каса във Великобритания, откъдето го използват, за да повишават информираността около проблемите с психическото здраве.

„Тъжният понеделник“ е рожба на психолога доктор Клиф Арнол, който създава “ формула” за така наречената следпразнична януарска депресия.


Тя включва компоненти, като времето, което е изминало от Коледа, метеорологичните условия и мотивацията.

Формулата е следната

W: Времето навън

D: Задължения

d: Месечна заплата

T: Времето, което е изминало от Коледа

M: Ниски нива на мотивация

Na: Усещането, че трябва да отидете на почивка

Арнол обаче е признавал, че неговата формула е на практина псевдонаучна и е казвал на хората да “отхвърлят цялата тази идея” за Тъжния понеделник.

Ето какво казва Арнол пред Daily Telegraph през 2013: "Първоначално бях помолен да определя кой ден, според мен, е най-добрият за резервиране на лятна почивка.

Когато обаче започнах да мисля за мотивите за резервиране на лятна почивка и размишлявах върху това какво ми бяха споделяли хиляди хора по време на семинари за управление на стреса или за намиране на щастието, имаше фактори, които свидетелстваха за това, че третият понеделник на януари е особено потискащ".

Арнол описва Тъжния понеделник като самоизпълняващо се пророчество.

Въпреки това, все още има търговски кампании около Тъжния понеделник с изгодни сделки, които обещават да ви повдигнат духа и да ви помогнат да изкарате деня.

Психологът доктор Джоан Харви казва пред The Independent, че Тъжният понеделник е нещо “напълно безсмислено”, особено когато става въпрос за твърденията, че времето навън влияе на деня.

“Ако е наистина ясно и слънчево, може дори да изпитвате радост през деня.”

Да се чувстваш потиснат и депресиран през зимата не се свежда само до един ден и много хора страдат от нещо, наречено сезонно афективно разстройство (SAD).

SAD е психическо разстройство, което може да накара страдащите от него да се чувстват депресирани и неспокойни през зимните месеци.

По-кратката светла част на деня и еднообразното време през зимата могат да повлияят на начина, по който се чувстват някои хора, в някои случаи и много сериозно.

Симптомите включват:

Проблеми със съня: успиване (без обаче това да води до отпочиналост) и трудно оставане в будно състояние, или в някои случаи нарушен сън и ранно събуждане

Летаргия: прекало голяма умора и всяко нещо изисква усилие

Преяждане: копнеж за въглехидрати и сладки храни, които водят до качване на килограми

Депресия: чувства на отчаяние, нещастие, вина, безпокойство, безнадеждност. Иначе нормалните задачи стават особено трудни.

Социални проблеми: избягване на близки и познати, раздразнителност, неспособност за справяне със стреса, усещане за емоционална празнота, загуба на либидо

Физически симптоми: болки в ставите или стомашни проблеми и понижена устойчивост на инфекции

Поведенчески проблеми: смяна на крайностите в поведението и кратки периоди на свръхактивност през пролетта и есента

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg