Защо е положително да купувате книги и да не ги четете?

6527
Защо е положително да купувате книги и да не ги четете?

© pixabay.com

Ученето през целия живот ще ви помогне да бъдете по-щастливи, да печелите повече пари и да останете по-здрави, казват експерти. Освен това много от най-популярните имена в наши дни – от Бил Гейтс до Илон Мъск, настояват, че най-добрият начин да бъдеш умен е да се чете. Какво правят те? Те излизат и купуват книги, много книги.

Но животът е забързан и намеренията са едно нещо, докато действията – друго. Скоро осъзнавате, че лавиците на библиотеката са препълнени с книги, които имате намерение да прочетете някой ден. Част от тях може и да сте поразлистили от любопитство. Дали това е крахът на желанието ви да бъдете по-умен и по-мъдър човек?

Ако никога не намирате време, за да почетете част от тях, да. Вашата преливащата библиотека обаче не е признак за провал или незаинтересованост. Тя е бадж на честта.

Защо имате нужда от „антибиблиотека“?

Това е твърдение на автора и статистик Насим Николас Талед, което той изразява в своята книга-бестселър The Black Swan. В размишленията си един ден той стига до легендарната библиотека на италианския писател Умберто Еко, която се състояла от изумяващите 30 000 книги.

Дали Еко някога е прочел всички тези книги? Разбира се, че не. Но не това е било целта на събирането на тази прекрасна колекция. Като постоянно си е напомнял, че има много неща, които не знае, библиотеката на Еко го е поддържала интелектуално гладен и непрестанно любопитен. Една постоянно растяща колекция от книги, която не сте прочели напълно, върши същата работа и за вас, казва Талеб.

Личната библиотека е изследователски инструмент. Вече прочетените книги са далеч по-малко ценни от непрочетените.

Библиотеката трябва да съдържа много повече неща, които не знаете. С напредването на възрастта ще разполагате с все по-голяма колекция от непрочетени книги около себе си. Колкото повече знаете, толкова повече редове с непрочетени книги ще имате. Нека наречем тази колекция „антибиблиотека“.

Тя е мощно напомнящо средство за вашите граници – огромното море от неща, което не знаете, полупознавате или за които един ден ще се окажете, че сте грешили. Живейки с това напомнящо средство, един ден ще постигнете интелектуално смирение, което ще подобри уменията ви да вземате решения и да се учите.

Хората не говорят за това какви книги не са проучили или чели, но би било добре да го правят, казва Талеб.

Пет предложения от Бил Гейтс, когато имате нужда от отпускане А вие как предпочитате да разпускате?

 

Защо?

Защото е добре известен психологически факт, че най-некомпетентните са тези, които са най-уверени в своите способности, а най-интелигентните са тези, които са изпълнени със съмнения. По този начин колкото по-съзнателно признавате, че не знаете всичко, толкова по-бързо се учите.

Затова спрете да се биете в гърдите, че купувате много книги. Спрете да се чудите кога да прочетете огромната купчина с книги, която сте натрупали на шкафа. Всички тези непрочетени книги са знак за незнание. Когато знаете обаче докъде стига невежеството ви, вие сте една крачка по-напред от другите хора.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

info
# 0
15:03 | 10 March 2018
Снимката е от библиотеката в Щутгарт.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg