Защо е толкова страшно да загубим пари?

2020
Защо е толкова страшно да загубим пари?

Хората се страхуват да губят пари, а нестандартно изследване показва защо - „страховият" център на мозъка контролира реакцията при поемането на риск при залози, пише Reuters.

Изследването на две жени с мозъчни травми, които са ги лишили от чувството на страх от загуба при хазартни игри, показва, че амигдалата, или страховият център на мозъка, се активира при самата мисъл за загубата на пари.

Проучването, публикувано в изданието на Националната академия на науките на САЩ, предлага поглед върху икономическото поведение и предполага, че хората са се развили така, че да внимават по отношение на възможностите да загубят храна или други ценни неща, които притежават.

Бенедето Де Мартиноа от Калифорнийския технологичен институт и негови колеги от University College of London са проучвали защо хората отказват залози, които вероятно биха им донесли печалба.

"Доказателства показват, че хората често избягват рискове, при които могат да загубят, въпреки че могат да спечелят значително по-голяма печалба. Това е поведенческо предпочитание наречено 'избягване на загуба'," пишат учените.

"Например, хората избягват да правят залози, при които шансовете да загубят 10 долара и да спечелят 15 са еднакви.

Учените са изследвали две жени с рядко генетично заболяване, което уврежда амигдалата на мозъка. Това е центърът с форма на бадем, който контролира страха и някои друго силни емоции.

Учените са сравнили отговорите дадени от двете жени с тези на 12 участници в проучването, чиито мозъци са здрави. Те отбелязват, че в подобни изследвания обикновено участват само няколко човека, защото не е възможно да се увреди мозъка на някого, за да се види какво ще стане.

Доброволците са били помолени да направят залози, при които шансът да спечелят 20 долара или да загубят 5 долара е еднакъв (риск, който повечето хора биха поели), или да спечелят или загубят 20 долара (риск, който повечето хора биха отказали да поемат).

Двете пациентки с увредените амигдали смело рискуват миза от 50 долара.

"Смятаме, че това показва, че амигдалата е от съществено значение за задействане на чувството на предпазливост към залози, от които можете да загубите," казва Колин Камерера от University College of London, който също е участвал в изготвянето на проучването.

"Напълно функциониращата амигдала изглежда ни прави по-внимателни," добавя неговият колега Ралф Адолфс. "Вече знаем, че амигдалата участва в обработването на страха и изглежда ни кара да се страхуваме да рискуваме загубата на пари."

Проучването също така може да помогне на учените да разберат, защо някои хора са по-склонни да поемат рискове от други. Вероятно генетичните различия в ДНК-то активирано в амигдалата обясняват това.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg